OSNOVAN „POKRET ZA MLADE“

Predsjednik Akcije mladih Vjekoslav Rubeša i predsjednik Nezavisne liste mladih Ante Pranić potpisali su sporazum o suradnji „Pokret za mlade“, kojim su definirana programska načela suradnje u zajedničkom projektu transformacije hrvatskog društva, kreiranju promjena kojima je cilj bolji položaj mladih u Hrvatskoj. Demografska obnova je postavljena kao okosnica političkog programa buduće partnerske suradnje i fokusu je svih naših politika i programa. Zaustavljanje demografskog odumiranja Hrvatske ukupan je i krajnji rezultat naših sveobuhvatnih mjera, koje će osigurati da mladi u našoj zemlji kvalitetno odrastaju, školuju se, pronađu posao, zasnuju obitelj i sretno žive.

„Pokret za mlade ima za cilj poboljšanje položaja mladih u našem društvu. Mladi su temelj društva i pitanje budućnosti naše države. Boreći se za mlade, mi se borimo za društvu u kojem ćemo sami htjeti ostariti. Bez poboljšavanja demografske slike naše države,mnogi javni sustavi kao što su mirovinski i zdravstveni doći će pod upitnik održivosti.  Potrebni su potpuni zaokreti.“ – istaknuo je gradonačelnik Grada Vrgorca i saborski zastupnik Ante Pranić.

„Pokret za mlade nije vezan samo ovim, upravo potpisanim sporazumom o suradnji. Ono što nas kao pojedince još jače povezuje su naši motivi za bavljenje politikom, i to kako shvaćamo politiku. Svojim dosadašnjim radom pokazali smo da je drugačija politika moguća. To je prava snaga ovog partnerstva.“ – izjavio je Vjekoslav Rubeša, predsjednik Akcije mladih i vijećnik u Gradu Kastvu.

Vedran Duvnjak, potpredsjednik Nezavisne liste mladih, vijećnik Grada Solina, najmlađeg grada u Hrvatskoj, istaknuo je: „Ne želim više slušati o podjelama i jeftinoj demagogiji dok mladi, moji vršnjaci,  masovno odlaze iz Hrvatske. Vrijeme je za ozbiljan zaokret ako ne želimo i dalje gledati tužne slike sa kolodvora. Dosta je recikliranih priča i dnevnopolitičkog komentiranja koje ne vodi ničemu. Pozivam sve da nam se priključe s pozitivnim prijedlozima i sugestijama. Promjene u politikama za mlade ovise o nama.”

„U idućim tjednima, nizom aktivnosti planiramo javnosti i građanima predstaviti Pokret za mlade, naše programske prioritete: reformu predškolskog i školskog sustava odgoja i obrazovanja, položaj mladih na tržištu rada, stambenu politiku zasnovanu na potrebama mladih, smanjenje dobne granice za izbore, digitalnu transformaciju društva, održivi razvoj i energetsku tranziciju, poticajno okruženje za razvoj civilnog sektora i razvoj amaterskog sporta.“ – izjavio je Bojan Kurelić, glavni tajnik Akcije mladih, vijećnik u Općini Viškovu.

ŽELJKO KRZNARIĆ