POĆEO 60. TEOLOŠKO-PASTORALNI TJEDAN

Molitvom i pozdravnim govorom kardinala Josipa Bozanića u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati otvoren je 60. teološko-pastoralni tjedan, u organizizacciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a tema je ove godine  Navještaj evanđelja u suvremenoj Europi.

Zaželjevši svim sudionicima skupa dobrodošlicu u Zagreb, gradonačelnik Bandić naglasio je da Teološko-pastoralni tjedan punih šest desetljeća povezuje edukaciju i formaciju, odnosno znanost i pastoralnu praksu, sa druženjem i zajedništvom, te dodao kako će Zagreb ove godine biti domaćin nekoliko vrlo bitnih događaja, uključivši predsjedanje Hrvatske Vijećem EU koje Zagreb na neki način pretvara u glavni grad čitave Europe te susret hrvatske katoličke mladeži u svibnju. Najljepša razglednica našeg Zagreba bit će prepuni Trg bana Josipa Jelačića, ali bez komercijalnih sadržaja, već živa Crkva koja pjeva, moli, slavi – naviješta. Na kraju svog govora, gradonačelnik je podsjetio kako je temelj našeg društva obitelj, koju uvijek moramo čuvati i beskompromisno se boriti da nam demografski napori i reforma obrazovanja uvijek budu u službi obitelji, a ne svrha sami sebi.

Uvaženi skup pozdravili su i apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, potpredsjednik HAZU akademik Davor Miličić, prorektor Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Mladen Janjanin te predsjednik Saveza baptističkih crkava u RH Željko Mraz, a Tjedan je otvorio dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Mario Cifrak. Nakon uvodnih govora slijedilo je predavanje Crkva u Europi mons. dr. Hrvoja Škrleca.

Teološko-pastoralni tjedan znanstveni je i pastoralni skup teologa u promišljanju nad aktualnim temama koje dotiču život Crkve, s ciljem trajne izobrazbe i usavršavanja nositelja raznih službi i poslanja u Crkvi.
ŽELJKO KRZNARIĆ