Vijesti Europske komisije

Nove pogodnosti za potrošače: na snagu stupila nova pravila za poboljšanje zaštite potrošača

Komisija je pozdravila stupanje na snagu novih pravila EU-a o zaštiti potrošača koja su dio novih pogodnosti za potrošače. Novim pravilima će se modernizirati trenutačna pravila EU-a o zaštiti potrošača te poboljšati njihova provedba u skladu s digitalnim razvojem.

Věra Jourová, potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost, izjavila je: Novim pravilima poboljšat će se zaštita potrošača u digitalnom svijetu koju s pravom zaslužuju. EU također želi zaustaviti praksu prodaje proizvoda kao identičnih u različitim državama članicama kada to nije slučaj. Ali nova pravila će štititi potrošače od nepoštenih trgovaca i internetskih prijevara samo ako se strogo provode. Snažno potičem sve države članice da osiguraju provođenje novih pravila bez odgode. Didier Reynders, povjerenik za pravosuđe, izjavio je: Danas šaljemo jasnu poruku trgovcima da moraju poštovati pravila, a ne izbjegavati ih. Kršenje pravila EU-a o zaštiti potrošača u velikim razmjerima može biti kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od najmanje 4 % godišnjeg prometa. To će biti dovoljno odvraćajuća i djelotvorna kazna koja bi odvratila nepoštene trgovce od prijevara. Pozdravljam novo zakonodavstvo jer se njime uspostavljaju istinski europski standardi zaštite potrošača.

Novim će se pravilima, među ostalim, osigurati veća transparentnost internetskih tržišta: bit će jasnije tko prodaje proizvode, trgovac ili privatna osoba, a slanje lažnih potrošačkih recenzija ili preporuka bit će zabranjeno. Osim toga, trgovci neće moći oglašavati lažna smanjenja cijena, a internetske stranice za usporedbu cijena morat će informirati potrošače o kriterijima rangiranja. Novim pravilima također se jačaju prava potrošača. Osigurane su naknade za žrtve nepoštenih poslovnih praksi i kazne u slučaju situacija masovne štete kojima su izloženi potrošači diljem EU-a.

Države članice sada imaju dvije godine da Direktivu prenesu u nacionalno zakonodavstvo kako bi osigurale da su potrošači u EU-u bolje zaštićeni. Više informacija o novim pravilima o zaštiti potrošača dostupno je ovdje.

 

Hrvatska: pristup kvalitetnoj vodi za piće zahvaljujući kohezijskoj politici

Europska komisija danas je odobrila ulaganje veće od 128 milijuna eura iz Kohezijskog fonda u nadogradnju infrastrukture za vodoopskrbu te prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda u aglomeraciji Split-Solin. Zahvaljujući tom projektu 4000 stanovnika dobit će pristup kvalitetnoj vodi za piće, a za 25 000 stanovnika osigurat će se adekvatan sustav za pročišćavanje otpadnih voda.

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je: Voda je jedan od naših najdragocjenijih resursa i svi bi trebali imati jednak pristup čistoj vodi za piće. Zahvaljujući ovom ulaganju EU-a stanovnici Hrvatske učinkovitije će iskorištavati izvore vode, čime će se postići visoka kvaliteta vode za piće i bolje pročišćavanje otpadnih voda. U konačnici, time će se smanjiti onečišćenje mora i podzemnih voda.

Osim prednosti za okoliš, nadogradnja vodne infrastrukture donijet će i poticaj lokalnom gospodarstvu: pomoći će privući veći broj turista na to područje, na kojem je glavna gospodarska aktivnost turizam. Provedbom tog projekta vodna infrastruktura aglomeracije Split-Solin uskladit će se s direktivama EU-a o vodivodi za piće i komunalnim otpadnim vodama.