OPERA I BALET HNK U MAĐARSKOJ

Opera i Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu gostovat će 21. i 23. siječnja u Mađarskoj državnoj operi Erkel u Budimpešti te na taj način započeti program kojim se HNK u Zagrebu kao naša središnja nacionalna kazališna institucija predstavlja Europi sa svojim najboljim kazališnim ostvarenjima te pozicionira na mapu europskih kazališnih događanja.
Mađarska nacionalna Opera i Balet gostovala je u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u rujnu 2018. godine s baletnom predstavom Vesela udovica Franza Lehára u koreografiji Ronalda Hynda i operom Hunyadi Lásló skladatelja Ferenca Erkela u režiji Gábora Szűcsa te pod ravnanjem  maestra Balázsa Kocsára. Gostovanje Opere i Baleta HNK u Zagrebu s predstavama Ero s onoga svijeta i Smrt u Veneciji u Budimpešti, uzvratno je gostovanje temeljeno na kulturnoj suradnji i prijateljstvu dvaju nacionalnih kazališnih kuća.

Zagrebačka i budimpeštanska nacionalna opera i balet surađuju već dugi niz godina, ne samo razmjenom predstava, nego i gostovanjem istaknutih opernih i balenih umjetnika koji su tijekom brojnih sezona nastupali u predstavama zagrebačkog Hrvatskoga narodnog kazališta. Uz to, dvije nacionalne kuće su surađivale i u europskim projektu DONNAU BALLET 1995. godine, međunarodom baletnom projektu na kojemu su surađivali mladi europski koreografi uz baletne umjetnike iz Zagreba, Beča i Budimpešte.
Stoga je ovo gostovanje je još jedan dokaz o povezanosti dvije najvažnije operne i baletne kuće Hrvatske i Mađarske. Najuspješnije i najpopularnije djelo Jakova Gotovca, Ero s onoga svijeta, pod ravnanjem Josipa Šege, ansambl Opere HNK u Zagrebu izvest će 21. siječnja a samo dva dana nakon opernog gostovanja, 23. siječnja Balet HNK u Zagrebu predstavit će se mađarskoj publici s višestruko nagrađivanom baletnom predstavom Smrt u Veneciji u koreografiji Valentine Turcu.
Posljednji je put Opera HNK u Zagrebu gostovala u Mađarskoj državnoj operi u rujnu 2000. godine s operom Nikola Šubić Zrinjski, dok je ansambl Baleta HNK u Zagrebu u Erkel kazalištu zadnji put  gostovao s predstavom Balade koje donosi vjeta, portugalskog koreografa Vasca Wellenkampa  i to u svibnju 1994. godine.

Gotovčevo remek djelo Ero s onoga svijeta već odavno je ubrojeno među najuspjelije slavenske komične opere, a od praizvedbe u zagrebačkome HNK 2. studenoga 1935. gotovo je neprestano sastavni dio zagrebačkoga opernog repertoara i repertoara svih hrvatskih nacionalnih kuća. Brojni osvrti o predstavama postavljenim na stranim pozornicama ocjenjuju Eru zaštitnim znakom hrvatske opere, koji prenosi pjesme i plesove svoje domovine u svijet, pri čemu su dramska riječ i glazba idealno spojene.

Protkana rafiniranom, tankoćutnom glazbom Gustava Mahlera u koreografiji Valentine Turcu, predstava Smrt u Veneciji nagrađena je  Nagradom Hrvatskog glumišta za najbolju baletnu predstavu. Veliko priznanje predstava je dobila i od najrelevantnijeg časopisa za plesnu umjetnost DANCE EUROPE Critic’s Choice koji je Smrt u Veneciji uvrstio u pet najboljih europskih baletnih predstava u prošloj sezoni, a baletnog prvaka HNK u Zagrebu, Takuyu Sumitoma za ulogu Gustava von Aschenbacha, proglasio je jednim od pet najboljih europskih plesača sezone. Od svoje premijere u lipnju 2018. godine u zagrebačkom HNK-u, balet Smrt u Veneciji plijeni publiku prizorima iznimne strasti i emocionalnom  energijom te atraktivnim koreografskim postavkama.  Valentina Turcu uspjela je istodobno ispričati nježnu i snažnu priču o moralnim dvojbama, ljubavi, strasti, strahu i sudbini koju nije moguće izbjeći.
Smrt u Veneciji kazališno je ostvarenje koje se nameće svojom estetikom i umjetničkim kvalitetama koje privlače gledatelje u brojnim europskim kulturnim centrima. Ta će predstava biti izvedna 8. veljače u kazalištu TEATRO CAMÕES u Lisabonu te dva puta na pozornici slavnoga Tovstonogov Boljšoj dramskog kazališta u Sankt-Peterburgu 6. i 7. travnja.