Započelo je hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije pa  će se tim povodom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu upriličiti svečani koncert 9. siječnja  s početkom u 19 sati.

Koncert se održava za predstavnike Europske komisije te isključivo za uzvanike s pozivnicama. No, Delirium Interruptum u organizaciji Domino projekta je koncert druge vrste, participativna a capella intervencija s početkom u18 satina istom mjestu (ispred HNK). Svi su pozvani da se  pridruže općem deliriju koji će uslijediti povodom tog povijesnog trenutku kada Hrvatska postaje najsjajnija zvijezda na europske zastave.

Delirium interruptum – vokalna akcija u javnom prostoru iznosi opće stanje svijesti upitnog identiteta, emocionalne uznemirenosti, dezorijentacije i apsolutne ekstaze.

Ovdje će se vaš glas čuti, istiću organizatori – Pridružite se opijenoj masi i oslobodite  svoje glasove – glasove požude, omamljene uzdahe, krikove, zvukove jecanja, zapomaganja, lizanja, deranja, vrištanja, uz intimno koreografirane neartikulirane pokrete, trzaje, padanja, valjanja i skakanja.

Mi njima pripadamo, a oni su nama privrženi. Ili oni pripadaju nama, a mi smo njima privrženi. Ili mi njima pripadamo i mi smo njima privrženi. U tim prividnim odnosima društvene stvarnosti obitavamo i balansiramo. Delirium interruptum je metoda zaštite zdravog razuma od neželjenih posljedica tog odnosa.

Marko Marković je izvedbeni umjetnik koji u svom radu pozicionira pitanje kolektivnog i individualnog ponašanja, djelovanja i pozicioniranja unutar društvenog sistema. Aktivan je na međunarodnoj sceni kao autor i organizator međunarodnih kulturno-umjetničkih i edukativnih programa. 2016. predstavio je rad na Venecijanskom bijenalu arhitekture u sklopu Hrvatskog paviljona.

Ovaj performans dio je Dominovog programa ‘Budućnost političkog performansa’ koji se održava u sklopu projekta “Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u
svijetu – Projekt predsjedanja EU 2019.-2021.”, posvećenog predsjedanju Hrvatske Vijećem Europske unije.

ŽELJKO KRZNARIĆ