Sutra premijera filma “Voštana figura” nagrađivane umjetnice Vesne Mačković!

Nagrađivana hrvatska umjetnica Vesna Mačković, koja je sa svojom umjetnošću proputovala gotovo čitav svijet, u subotu se ponovno vraća u Zagreb kako bi javnosti predstavila svoj kratkometražni dokumentarni film, „Voštana figura“ koji će, upravo saznajemo, nakon hrvatske imati i svoju talijansku premijeru sljedeće godine i tu u rodnom mjestu glumca Roberta Benignija, u Toskani, u sklopu “C.I.N.” umjetničkog festivala.

Film je nastao u ljeto 2017. godine za vrijeme njenog putovanja u New York u kojem je izvodila niz umjetničkih performansa – pozirajući kao „Voštana figura hrvatske umjetnice u New Yorku“ na raznim javnim njujorškim lokacijama izazivajući reakcije prolaznika.

„Na putovanje i umjetničko djelovanje van Hrvatske odlučila sam se zbog nevidljivosti svoje umjetnosti u domovini. Kao okosnicu svog performansa simbolično sam odabrala voštanu figuru jer se one izrađuju samo za bitne i vidljive“, kaže Vesna Mačković.

Zainteresirani posjetitelji, kao i pratitelji umjetničkog rada Vesne Mačković, film će moći pogledati sutra, u subotu 14. prosinca u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.Projekcija filma „Voštana figura“ dio je programa „Deset za deset“ kojim se obilježava deset godina rada Muzeja u novoj zgradi. Program svečane premijere započinje u 18 sati, a vodi ga glumac Vilim Matula.

Podsjetimo, Vesna Mačković javnosti je poznata po svojim brojnim multidisciplinarnim projektima, pogotovo onima vezanim uz izvedbene te video umjetnosti. Dobitnica je THT@MSU nagrade za video rad „Pozdrav“, Međunarodne nagrade za audio fikciju, New York za radiofonijsku dramu „Krleža, stani u red!“, a surađivala je s brojnim poznatim svjetskim umjetnicima u Brazilu, Kazahstanu, Rusiji, Italiji te Americi. Kruna njenog dosadašnjeg umjetničkog rada boravak je u umjetničkoj rezidenciji jednog
od najvažnijih redatelja suvremenog kazališta, Amerikanca Roberta Wilsona u sklopu kojeg je, pred brojnim svjetski poznatim licima, imala prilike predstaviti i izvesti svoj performans.

Premijera filma, na kojem je surađivala s redateljicom Lidijom Špegar, snimateljem Mladenom Ergićem te montažerkom Ivom Ivan prilika je da se šira javnost upozna s djelovanjem ove svestrane umjetnice.
Nakon projekcije filma i popratnog razgovora o filmu, premijerno će biti predstavljeni i njeni digitalni crteži koje će posjetitelji moći kupiti na licu mjesta. Sav prihod od prodaje digitalnih crteža ide umjetničkoj organizaciji ARKTIK – Institut za budućnost koju je Mačković osnovala kako bi umjetnost učinila dostupnom svima, a za koju priprema i crowdfunding kampanju sljedeće godine, o kojoj će također biti riječ na razgovoru nakon prikazivanja kratkog filma.
Trailer za film možete pogledati ovdje: https://vimeo.com/308701505