KONFERENCIJA “PAMETNI GRADOVI”

.

U organizaciji Poslovnog dnevnika i pod pokroviteljstvom grada Zagreba u srijedu je održana konferencija Pametni gradovi. Konferencija je finale polugodišnjeg projekta započeta u svibnju, a cilj joj je da promovira smart city i srodne inicijative koje su implementirane u planove razvoja hrvatskih gradova, ali i da podiže svijest o važnosti novih tehnoloških, organizacijskih i logističkih rješenja radi poboljšanja kvalitete života stanovnika

Neki gradovi stavljaju naglasak na tehnologije, neki na ljudske resurse i obrazovanje, a jedan dio njih na sudjelovanje građana u pametnim rješenjima. Grad Zagreb ima jedinstven pristup u strategiji pametnih gradova, a u definiranju svoje strategije je objedinio sva tri pristupa. Jednako je važno omogućiti građanima da se koriste pametnim rješenjima, ali da bi se njima mogli koristiti neophodno je obrazovanje i  ljudski resursi, naglasila je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić te dodala kako u Zagrebu posluje 12 400 udruga koji su prethodno za svoje potrebe morale nositi prijavu i barem 6 dokumenata, a danas oni pametnim rješenjem preko jedne prijave mogu svih 6 dokumenata učitati i olakšati proces prijave.

Potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen kao primjer uspješne implementacije pametnih rješenja je naveo  finske gradove, odnosno načine na koji oni zbrinjavaju otpad, a zbog čega se otvaraju tvrtke koje se bave otpadom te  nova radna mjesta, a osnažuju ekološku svijest građana.

Glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević je rekao da je ovo peta godina da novine i portal zajednički organiziraju ovu konferenciju. Cilj joj je da potakne hrvatske gradove da promišljaju o pametnim rješenjima i da prikazuju primjere iz svijeta kako se može poboljšati kvaliteta življenja građana projektom pametnih gradova.

ŽELJKO KRZNARIĆ