Napustil nas je i Dudek

Danas su javili kako je na onaj svet otišel i Dudek.

Martin Sagner, veliki hrvatski glumac, kojega ću uvijek pamtiti po ulozi Draža (Andrije) Katalenića poznatijeg kao Dudek, zaklopio je zauvijek oči.

Sagner je glumiti je počeo još u rodnom mjestu, Novigradu Podravskom, u lokalnoj družini koju je osnovao seoski postolar. Ljubav prema glumi prevagnut će poslije da ostavi Pravni fakultet i upiše Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Nakon što je diplomirao prvi angažman pronašao je u Narodnom kazalištu August Cesarec u Varaždinu, da bi 1955. prešao u Kazalište Komedija u kojem će ostati do umirovljenja. U svom životu ostvario je niz zapaženih kazališnih i filmskih uloga, od kojih su dakako najpoznatije one Dudeka u TV serijama „Mejaši“ i „Gruntovčani“.

Biti će zapamćen i po tome što je u dva mandata bio zastupnik u Saboru i to u prvom (1990. – 1992.) i drugom sazivu (1992. – 1995.). Kasnije je pričao kako je u politiku ušao jer ga je Tuđman zamolio. „Ako vas neko zamoli da mu pomognete, kak bute rekli ne“, rekao je u intervjuu Jutarnjem. Politiku je napustio jer ga je, kako je znao reći, smetala neiskrenost. I u njoj je na neki način bio Dudek – pošten, skroman, suosjećajan, dobrohotan.

Zbogom Dudek, nikad Te nećemo zaboravit.