Mi nismo sami

Autor:Miroslav Šantek

Štulić mu je posvetio pjesmu. Zove se Roll Over Jura i između ostalog govori kako živi u Sesvetskom Kraljevcu i zovu ga Jura… Naravno, radi se o Juri Stubliću autoru i pjevaču najpoznatijem po djelovanju u rock grupi Film.

Ako doista želite osjetiti duh Novog vala, poslušajte živi mini album:Film u Kulušiću – Live iz 1981. Izbombardirat će vas brzi,moćni, punkoidni,plesni ritam odsviran i otpjevan na šest pjesama koliko sadrži ovaj nosač zvuka snimljen u tom legendarnom zagrebačkom klubu. Nakon što vrlo kratko vrijeme sa Štulićem bili članovi prvobitne Azre i koju su vrlo brzo napustili: Jura, Max i  Baraccuda osnivaju grupu Film, snimaju album Novo!Novo!Novo! Još jučer samo na filmu a sada i u vašoj glavi (1981.) sa Pikom Stančićem na bubnjevima i ulaze u rock povijest. Slijedi Zona sumraka(1982.), a zatim album kakav se ne snima često i koji svakako odskače od cijele priče – Sva čuda svijeta (1983.) na kojem se Jura Stublić u punini ispoljava kao autor.

Novi val je već umirao,a pojavio se album savršeno isproduciran i odsviran i snimljen u Švedskoj na kojem se nalazi i čudesna pjesma:Mi nismo sami. Desetljećima poslije i sam Štulić će ju otpjevati i snimiti, a nakon nje slijedio je ubrzani raspad grupe Film. Signali u noći (1985.) donijeli su razlaz ove uigrane ekipe koja se nikad više neće okupiti, a Jura Stublić je s potpuno drugim glazbenicima nastavio snimati albume koji ni glazbeno ni tekstalno nisu imali dodira s prvobitnom energijom benda. Mi nismo sami je bio vrh i kraj.

Naravno, Jura je i nakon toga neumorno radio i snimao i održavao status poznatog i dobrog glazbenika, a kad je vrag odnio sa sobom skoro cjelokupni rock s ovih prostora, činjenica da i danas sa 66 godina na leđima još uvijek nastupa i pjeva svoje pjesme veseli svakog ljubitelja rocka. Zagrebački klub Tvornica ove jeseni slavi 20 godina postojanja, a Jura Stublić sa svojim Filmom je apsolutni rekorder po broju nastupa u tom prostoru – čak tridesetak koncerata koje je pogledalo 50 000 ljudi. 

I danas će Jura zapjevati s bine Tvornice. (9. 11. 2019. Subota, 21h
Ulaznice: 70kn / 90kn)