NSK – IZLOŽBA U POVODU 200.OBLJETNICE ROĐENJA VATROSLAVA LISINSKOG

U predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice je otvorena izložbe Vatroslav Lisinski (1819. – 1854.) u povodu 200. obljetnica rođenja.

Zajedno s izložbom pripremljen je i prigodan katalog Prilozi o Vatroslavu Lisinskome (1819. – 1854.): u povodu 200. obljetnice rođenja koji prilozima o životu i radu Vatroslava Lisinskoga te predstavljanjem raznovrsne građe – knjiga, nota, časopisa, novina i različitoga sitnog tiska želi dodatno pridonijeti što boljemu poznavanju života i djela Vatroslava Lisinskoga.

Za potrebe izložbe iz fonda Knjižnice pripremila se građa koja svojim značenjem i neprekidnošću svjedoči o kulturnim, povijesnim, sociološkim, ali i drugim činiteljima u razvoju i oblikovanju nacionalnoga identiteta. Taj odabir obuhvaća izvornu građu – autografe ili rukopisne prijepise skladbi, dokumente i tekstove te tiskanu građu – monografske publikacije, obuhvaćajući libreta, notna i zvučna izdanja, vizualnu građu u obliku plakata i ilustracija te tekstove i priloge objavljene u periodičkim publikacijama.

Izložena je građa na izložbi podijeljena u dvije skupine. Prva skupina obuhvaća građu koja se čuva u Zbirci muzikalija i audiomaterijala Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a to su rukopisne i tiskane note te zvučna građa, dok druga skupina obuhvaća popisane radove o Vatroslavu Lisinskome koji su od njegova vremena do danas objavljeni u knjižnoj građi koja se čuva u općem fondu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Izložba Vatroslav Lisinski (1819. – 1854.): 200. obljetnica rođenja otvorena je do 13. studenoga 2019. godine.

ŽELJKO KRZNARIĆ