Nekoliko stotina hrvatskih srednjoškolaca na korak je bliže stvaranju održive budućnosti


Zahvaljujući popularno-znanstvenom programu BASF Chemgeneration koji se odvija u suradnji sa znanstvenicima Instituta Ruđer Bošković (IRB) više stotina hrvatskih srednjoškolaca na korak je bliže stvaranju održive budućnosti. Cilj je ovog znanstvenog programa u sklopu kojeg ovih dana na IRB-u završava ciklus radionica za tekuću godinu, popularizacija znanosti među mladima na području cijele središnje Europe, te ukazivanje na njezinu zabavnu stranu i dokazivanje načina na koji prirodne znanosti pridonose stvaranju održive budućnosti.

Program je namijenjen svim srednjoškolcima, bez obzira na njihovu sklonost i nadarenost za prirodne znanosti. Tijekom programa učenici se susreću s nizom interaktivnih kemijskih pokusa, na kojima sudjeluju u rješavanju nekog od najvećih problema današnjice. Učenici su učili kako reciklirati papir, izgraditi sustav za filtriranje vode, provesti elektrolizu metala i dokazati kako se određene vrste plastike mogu razgraditi za samo nekoliko tjedana.

BASF-ov znanstveni program Chemgeneration održava se na godišnjoj razini u suradnji s najprestižnijim znanstvenim ustanovama u Europi, a partner programa u Hrvatskoj je Institut Ruđer Bošković. Svake godine Institut ugosti velik broj učenika iz raznih srednjih škola, koji aktivno uče o kružnoj ekonomiji, održivoj budućnosti i ulozi kemije izvan učionice.

”O kvaliteti programa BASF Chemgeneration možda najbolje govori činjenica da upite za sudjelovanja na radionicama najviše dobivamo iz škola iz kojih su učenici i nastavnici već imali priliku sudjelovati u programu i uvjeriti se u njegovu kvalitetu”, rekao je Tomislav Portada s IRB-a i voditelj radionica iz programa Chemgeneration.

”Danas smo radili svakakve eksperimente, primjerice naučili smo kako reciklirati papir i filtrirati vodu. Najbolji dio mi je bio kad smo radili vlastiti reciklirani papir od papira i drugih različitih tvari. Eksperimenti su mi bili jako zabavni i željela bih sudjelovati u ovakvim programima i u budućnosti jer je to zasigurno bolje nego biti doma ispred televizije,” naglasila je Eliza Dragčević, učenica Njemačke međunarodne škole u Zagrebu (DISZ).

ŽELJKO KRZNARIĆ