Španjolski filmovi u kinu Kinoteka – od klasika Luisa Buñuela do suvremenih filmskih hitova

Zagreb, 14. listopada 2019. – U suradnji s Veleposlanstvom Španjolske u Hrvatskoj, kino Kinoteka dio svog filmskog programa ovoga mjeseca posvećuje španjolskoj kinematografiji. U izboru filmova koji će biti prikazani do kraja listopada nalaze se tri kultna naslova slavnog španjolskog redatelja Luisa Buñuela i četiri suvremena filmska ostvarenja redatelja mlađe generacije.

Ciklus u utorak 15. listopada u 20 sati otvara drama lia Ist (2017.), redateljice Elene Martin koja prati mladu studenticu arhitekture u traženju odgovora na životna pitanja. Prije nego li je otišla u Berlin na razmjenu studenata, Júliji se budućnost činila vrlo jasnom. No, u Berlinu shvati da ne poznaje samu sebe toliko dobro kako je mislila te se suočava s izazovom izgradnje novog života u ogromnom gradu prepunom ljudi. Ulaz na projekciju je slobodan, uz prethodno preuzimanje ulaznice na blagajni kina.

Julia Ist / izvor: Lastor Media

Romantičnu komediju 10.000 KM (2014.) redatelja Carlosa Marques-Marceta gledamo u srijedu 16. listopada. Alex i Sergi skladni su par iz Barcelone. Alex neočekivano dobiva jednogodišnju stipendiju u Los Angelesu, što znači da će godinu dana morati održavati vezu na udaljenosti od 10 000 km.

10.000 KM / izvor: Visit Films

Četvrtak, petak i subota rezervirani su za filmske klasike Luisa BuñuelaViridiana, Anđeo Uništenja i Tristana. U Viridiani (1961.) koju gledamo 17. listopada, upoznajemo Don Jaimea, starog plemića koji živi povučeno i usamljeno na svom imanju od smrti svoje supruge, koja je preminula na sam dan njihova vjenčanja. Jednog dana posjeti ga nećakinja Viridiana, časna sestra iz samostana, koja jako sliči njegovoj pokojnoj supruzi.

Sljedeći je rasporedu 18. listopada fantastični Anđeo uništenja (1962.), parabola o raspadu jednog društvenog sloja koji je zatvoren sam u sebe. Nakon večere u vili obitelji Nobile, gosti otkrivaju da iz neobjašnjivih razloga ne mogu iz nje izaći. Kako se ta situacija produžila tijekom nekoliko dana, ljubaznost u ophođenju ustupa mjesto najprimitivnijem i najbrutalnijem nagonu za preživljavanje.

Tristana

Tristana (1970.) je priča o mladoj, lijepoj ženi koju sredovječni aristokrat Don Lope prima u svoj dom kako bi ispunio obećanje koje je dao njezinim roditeljima. No, Tristana postaje objekt njegove opsesije i protokom vremena i strpljivošću uspije ju pridobiti da mu postane ljubavnica. Međutim, kad ona upozna mladog slikara u kojeg se zaljubi, odluči radikalno promijeniti tijek svog života. Tristanu pogledajte 19. listopada.

Suvremena drama Crni dijamanti (2013.), redatelja Miguela Alcantuda, vodi nas u svijet nogometa. Nakon što ih u Maliju zamijeti nogometni skaut, mladići Amadou i Moussa napuštaju svoju domovinu bježeći od siromaštva i stižu u Madrid, slijedeći svoj san o uspješnoj nogometnoj budućnosti. Turneja po Španjolskoj, Portugalu i sjeveru Europe pokazat će im manje lijepo lice najvažnijeg sporta na svijetu. Film je na rasporedu 29. listopada.

Crni dijamanti / izvor: Veleposlanstvo Španjolske u Hrvatskoj

Redatelj Jorge Coira u komediji 18 obroka (2010.) donosi šest priča koje se odvijaju tijekom jednog dana. Riječ je o filmu nekonvencionalnog formata i s dijalozima otvorenima za improvizaciju, a prati više likova čije se putanje ukrštavaju  tijekom doručka, ručka i večere.

Filmovi iz Ciklusa španjolskih filmova prikazuju se od 20 sati, a cijena ulaznice iznosi 15 kuna (osim za projekciju filma otvorenja za koju je ulaz slobodan). Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr / www.kinokinoteka.hr ili na blagajni kina prije projekcije.