Predavanja Charlotte Marie Frank u sklopu izložbe ‘Linija ljepote – trag nadahnuća’ u Klovićevim dvorima

Autor: Aleksandar Olujić

U Galeriji Klovićevi dvori će sutra, 15. listopada 2019. u 18,00 sati, u sklopu izložbe „Linija ljepote – trag nadahnuća“, posvećene stotoj obljetnici osnutka Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, biti održano predavanje „Grafičke tehnike – između ideje i realizacije“. Predavanje će održati Charlotte Maria Frank, viši kustos Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Na izložbi „Linija ljepote – trag nadahnuća“ je prikazano 250 radova (crteža, grafika, grafičkih mapa, plakata i razglednica) izabranih iz bogatog fundusa Knjižnice koji broji preko 200.000 jedinica građe. Među djelima, koje datiraju od 15. stoljeća do danas, nalaze se i ona koja spadaju u sam vrh hrvatske i svjetske umjetnosti. Posjetitelji tako imaju prilike vidjeti Bogorodicu Julija Klovića, Krista i Apostole Andrije Medulića, djela Martina Kolunića Rote, crtež Celestina Medovića, autoportet Rembrandta,  španjolske pejzaže Ljube Babića, vedute Mencija Clementa Crnčića, djela Käthe Kollwitz, Georgea Grosza, Maurovića, Mirjane Vodopije, Miroslava Šuteja, Nevenke Arbanas, Oskara Kokoschke, Nives Kavurić Kurtović i mnogih drugih. Izložba je koncipirana u šest tematskih cjelina: pejzaž, životinje, čovjek, grad, apstrakcija te dualizam slike i riječi, a nazivi cjelina preuzeti su od pojedinih djela koja najbolje opisuju njihov sadržaj.

„Izložba Linija ljepote – trag nadahnuća, 100 godina Grafičke zbirke NSK koja se održava u Klovićevim dvorima pruža uvid u pojedine tematske cjeline, brojne autorske osobnosti, raznovrsnost grafičkih medija, također na  širok raspon grafičkih i crtačkih tehnika kojima su sva ta djela ostvarena. Za ovu priliku održati ću predavanje o grafičkim tehnikama, ukratko o njihovoj povijesti, značajkama i formalnim karakteristikama pojedinih tehnika. Sve to biti će potkrepljeno sa  pojedinim karakterističnim primjerima s izložbe.
U sklopu prezentacije biti će prikazani primjeri visokog, dubokog, plošnog i propusnog tiska među kojim tehnike drvoreza, bakroreza, bakropisa, suhe igle, akvatinte, litografije, sitotiska.
Svaka od tehnika nosi vlastite formalne karakteristike, zahtjeva od umjetnika specifična znanja i veliko umijeće ne bi li realizirao i prenio prvotnu likovnu ideju gledatelju.
Primjeri sežu od najstarije grafike koja se čuva u Zbirci, drvoreza iz Liber Chronicarum iz 1493. iz radionice Pleydenwurfa i i Wolgemuta – drvorezne ilustracije grada Ženeve, grafike vrsnog renesansnog bakroresca Martina  Kolunića Rote, autoportreta Rembrandta kao i Tomislava Krizmana ostvarenih u bakropisu, Bućanovih plakata realiziranih u sitotisku i dr.“, rekla je Charlotte Frank.

Predavanje Charlotte Frank prvo je od nekoliko stručnih predavanja koja će se u sklopu izložbe „Linija ljepote – trag nadahnuća“ održati u Klovićevim dvorima. Nakon ovoga slijede predavanja „U svijetu grafike – grafička radionica visokog tiska“ 23. listopada i „Ključ ljepote – ključna uloga konzervatora-restauratora u okviru zaštite umjetnina na papiru“ 29. listopada.

Izložba je otvorena do 3. studenog 2019. godine.