Besplatna stručna vodstva po izložbi Alexandera Caldera u Umjetničkom paviljonu

Umjetnički paviljon u Zagrebu obavještava građane kako započinju s uobičajenom praksom besplatnih stručnih vodstava, te da su organizirali besplatna stručna vodstva, uz kupljenu ulaznicu, za posjetitelje izložbe Alexandera Caldera svaki dan od utorka do subote u 12 i u 17 sati.

Alexander Calder jedan je od najznačajnijih suvremenih svjetskih kipara XX stoljeća. Njegov opus usmjeren je na oblik umjetničkog izražavanja u kojemu je pokret glavni dio estetike umjetničkog objekta. U ranim tridesetim godinama Calder u Parizu počinje raditi na svojim mobilima, skulpturama koje se pokreću mehanički, a uskoro nastaju i njegove statične monumentalne apstraktne konstrukcije koje je nazvao stabilima. Izložba u Umjetničkom paviljonu fokusira se upravo na dio kipareve karijere kada se posvetio stabilima i mobilima: mobilima – pažljivo uravnoteženim konstrukcijama koje se, cjelovito ili djelomično, gibaju pod utjecajem strujanja zraka, kao i apstraktnim konstrukcijama stabilima. Dakle, u Umjetničkom paviljonu bit će izložena upravo djela iz ove tzv. zrele Calderove faze po kojoj je on danas globalno prepoznatljiv.

U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu netom otvorenu izložbu najslavnijeg američkog kipara XX stoljeća građanstvo može pogledati od utorka do nedjelje od 11 do 20 sati, petkom do 21 sat.

Vjerujemo da će ova informacija razveseliti sve buduće posjetitelje.

Umjetnički paviljon u Zagrebu