POVORKA LUTAKA NAJAVILA PIF

Zagreb će od 13. do 19. rujna biti domaćin 52. međunarodnog festivala lutkarskih kazališta PIF.

Početak festivala svake godine, tako je i ove, najavljen povorkom lutaka koju je predvodila velika lutka PIFko. Povorka je prošla iz Tkalčićeve ulice, kod Kaptola. PIFka su pratili bubnjari, sudionici Festivala sa svojim lutkama, artisti Triko cirkus teatra, djeca iz Lutkarskog studija Zagrebačkog kazališta mladih s velikim mimičkim lutkama koje su sami izradili, djeca koja su sudjelovala na 7. likovnom natječaju LUTKA, MASKA, PIF…, velika lutka zmaja, brojne maske i lutke.

Tijekom duge povijesti, PIF je publici predstavio više oko 870 lutkarskih predstava iz 422 kazališta iz 48 zemalja sa svih kontinenata. Od 1994. do 2006. u sklopu programa zemlja-partner predstavio je niz specifičnih lutkarskih tradicija iz gotovo svih krajeva Europe. U sklopu PIF-ovih popratnih programa redovito su organizirani vanjski programi, predstavljanja knjiga i časopisa o lutkarstvu, izložbe lutaka iz svih krajeva svijeta, lutkarske radionice, projekcije lutkarskih filmova, stručni simpoziji o lutkarstvu i humanitarne akcije. O PIF-u su pisali mnogi, a vrijedi istaknuti riječi Henryka Jurkowskog, uglednog povjesničara lutkarstva i redovitog gosta PIF-a, koji je opisao naš festival kao jedan od najvažnijih europskih festivala i reprezentativni forum lutkarske umjetnosti.

Jačanje veza s međunarodnim festivalima imperativ je bolje kulturne razmjene i plasiranja hrvatske kulture i lutkarstva u svijetu. Intenzivniji kontakti i suradnja s nacionalnim manjinama i kulturnim centrima drugih zemalja koji djeluju u Hrvatskoj, kao i s veleposlanstvima zemalja sudionica na PIF-u pridonosit će kvalitetnijem programu Festivala. Suradnja i partnerstvo u različitim projektima osigurat će da PIF ostane jedna od najznačajnijih lutkarskih meka.
Osnovno stremljenje PIF-a bilo je i ostalo dizati razinu lutkarskog izražaja na svim poljima Festivala. Držati korak sa suvremenim tendencijama u lutkarstvu ne zaboravljajući tradiciju i osebujnost različitih škola lutkarstva naša je misao vodilja i zahtjeva stalno organizacijsko i programsko propitivanje i unapređivanje. Misija PIF-a je profesionalnim stvaraocima na polju lutkarstva, kao i pukim gledateljima, pored tradicijskih, ukazivati i na neke nove dosege i poglede na lutkarsku umjetnost.

ŽELJKO KRZNARIĆ