Paprike kralja Tomislava

Autor:Denis Vidović

Predaja kaže da su  na krunidbi prvog hrvatskog kralja, bile služene dvije vrste punjenih paprika; kuhane i zapečene. Naime kralj Tomislav nikako se nije mogao odlučiti za jednu vrstu jela od omiljene mu namirnice, a i ne kruni se čovjek svaki dan, te je naredio da se punjene paprike imaju i kuhati i peći.

Sastojci:

-paprike (babure i crvene roga)

-crveni luk

-mljevena junetina

-riža

-pasirana rajčica

-lovorov list

-sol

-papar

-goveđa kocka za juhu

-mljevena slatka paprika

-krušne mrvice


Luk sitno nasjeckajte i pirjajte ga, dodajte junetinu, posolite, popaprite i popržite tek toliko  da promijeni boju. Dodajte malo crvene slatke paprike i rižu, promiješajte i maknite sa štednjaka. Paprikama izvadite sredinu i punite ih sa smjesom mesa i riže. Babure složite u lonac da stoje uspravno i jedna drugoj pružaju oslonac i punu potporu. Stavite pasiranu rajčicu, lovorov list, goveđu kocku i dolijte vode. Ne pretjerujte s tekućinom jer će i same paprike  tijekom termičke obrade pustiti vodu. Stavite ih da se kuhaju na laganoj vatri, poklopljene. Roge posložite u dublju tepsiju te ponovite postupak kao s njihovim sestrama po paprici. Roge prekrijte aluminijskom folijom i stavite u pećnicu na 220 stupnjeva. Nakon 50 minuta paprike babure će biti kuhane. Ako želite puniji umak, dodajte malo krušnih mrvica i pustite da prokuha još pet minuta.  Roga paprike lišite aluminijske folije nakon 20 minuta i pustite ih još dvadesetak da se zapeku. Ako vam se umak čini prevodenastim, poslužite se krušnim mrvicama.

Inače, predaja o kralju Tomislavu je u potpunosti istinita. Jedina stvar koju sam dodao su paprike koje Kolumbo, te 925. još nije donio iz Amerike. Ali, drugo je sve točno! Manje-više.