Predstava Pod balkonima iz repertoara 70. Dubrovačkih ljetnih igara u ZKM-u

Autor: Aleksandar Olujić

Fotografije: izvor DLJI

U sklopu gostovanja Dubrovačkih ljetnih igara u Zagrebu 13. rujna 2019. u 20,00 sati će u Zagrebačkom kazalištu mladih biti prikazana predstava „Pod balkonima“ u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla. Dramski tekst temelji se na proznim tekstovima Ranka Marinkovića, režiju potpisuje Dario Harjaček, a dramaturgiju Vedrana Klepica.

‘Pod balkonima’ / foto: Marko Ercegovic, izvor DLJI

Dubrovačke ljetne igre odlučile su da u dramskom programu kao jednu od tematskih odrednica uzmu kulturološko propitivanje Mediterana. Prvi korak u tom pravcu bio je postavljanje u repertoar drame „Pod balkonima“ po tekstovima Ranka Marinkovića. Drama je premijerno izvedena prošle godine, a ono što iznenađuje je da je to tek treće izvođenje (poslije „Zagrljaja“ 1959. i „Glorije“ 1980.) jednog od najvećih hrvatskih književnika, kojega nazivaju bardom Mediterana i viškim Voltaireom, na Dubrovačkim ljetnim igrama. A, baš je on znao kao nitko drugi prikazati taj Mediteran sa svim svojim „ridikulima“ i „oriđinalima“, obiteljima i pojedincima što nose svoju sudbinu poput križa.

Drama „Pod balkonima“ (o kojoj sam nedavno pisao u članku ‘Pod balkonima’ i ove godine na Dubrovačkim ljetnim igrama) nastala je prema Marinkovićevim novelama „Ni braća ni rođaci“ i „Mislilac nad osam grobova“. Prva priča o sudbini dvije viške obitelji, siromašnoj i bogatoj, čije sudbine su neraskidivo isprepletene u vremenu rastućeg fašizma pred II. svetski rat, a druga govori o ideji lokalnog ridikula da je zlo osnovni pokretač života.

I predstava ‘Pod balkonima’ traži svoje utemeljenje na Marinkovićevoj opsesiji individualizmom kojeg pred navalom velikog zla zvanog fašizam guta tama vremena. Je li to zlo živo tinjalo među nama čitavo vrijeme? Kad gledamo zlo kako razara pred sobom svaki impuls razuma, slobode i empatije, ponekad se pitamo jesmo li i sami potaknuli njegovo buđenje i jesmo li svi na kraju, nemoćni i prestrašeni, postali dijelom njegovog začaranog kruga? – rekao je redatelj predstave Dario Harjaček.

U predstavi glume: Marko Makovčić, Doris Šarić Kukuljica, Helena Buljan, Maro Martinović, Dado Ćosić, Nikša Butijer, Dušan Gojić, Ugo Korani, Livio Badurina, Nataša Kopeč (koja je za ulogu Olive lani osvojila nagradu Orlando),  Linda Begonja, Jelena Miholjević, Ema Pralas te Josip Brakus, Marin Klišmanić i Ivan Pašalić. Scenografiju potpisuju Vesna Režić, kostimografiju Doris Kristić, glazbu Nenad Sinkauz, a dizajn svjetla Elvis Butković.