‘Pod balkonima’ i ove godine na Dubrovačkim ljetnim igrama

Autor: Aleksandar Olujić

Prošle je godine na Dubrovačkim ljetnim igrama izvedena premijera drame „Pod balkonima“ u režiji Darija Harjačeka i dramaturgiji Vedrane Klepice, te izvedbi Festivalskog dramskog ansambla. Dramski tekst temelji se na proznim tekstovima Ranka Marinkovića.

Začuđuje podatak kako je „Pod balkonima“ tek treće izvođenje Marinkovića na Igrama. Do sada su izvođeni „Zagrljaj“ 1959. i „Glorija“ 1980. godine. Ranka Marinkovića, po mojem osobnom mišljenju ponajboljeg hrvatskog književnika uopće, inače vole častiti epitetima bard Mediterana i viški Voltaire. Tim više je neobično da na Igrama nikada nisu izvedeni (recimo) „Zajednička kupka“ ili “Glasovita brijačnica kod Trimalhiona”, oba u scenskoj adaptaciji i režiji proslavljenog redatelja i nekadašnjeg umjetničkog ravnatelja Igara Georgija Para, koji nas je prošle godine zauvijek napustio.

Izvođenjem drame „Pod balkonima“ Dubrovnik, na neki način, plaća svoj dug prema Marinkoviću. Izborom njegovih ranijih tekstova u kojima živi onaj nepatvoreni Mediteran, sa svojim bizarnim oriđinalima i ridikulima, tradicionalnim obiteljima, bogatim i siromašnim osobama, sa svojom tragikom i komikom koje zajedno, rukom pod ruku, šetaju dalmatinskim gradićima, za osnovu dramskog teksta napravljen je svojevrstan hommage ne samo našem velikanu, već i Mediteranu čiji je Dubrovnik neizostavan i značajan dio. Drama je temeljena na Marinkovićevim novelama pogotovu na „Ni braća ni rođaci“ i „Mislilac nad osam grobova“. Prva je priča o Visu pred Drugi svj. rat i dvije otočke obitelji, jednoj bogatoj i drugoj osiromašenoj, i njihovim sinovima. Njihova sudbina se isprepliće s događajima u zajednici načetoj socijalnim nejednakostima što tonući u kaos osjeća rastuću potrebu za uspostavljanjem reda, kojoj u takvim okolnostima jedna katastrofalna ideja, ona fašizma, odjednom postaje vrlo prihvatljiva i primamljiva. A u drugoj noveli, „Mislilac nad osam grobova“, lokalni ridikul iznosi svoju zamisao kako je zlo osnovni pokretač života.

Marinkovićeve novele govore o svijetu koji promatra zlo što raste i prijeti svima, koji zatvara oči pred opasnošću nema namjeru učiniti bilo što konkretno protiv toga. Atmosfera pred Drugi svjetski rat lako se može usporediti s ovom današnjom u kojoj raste netrepeljivost i zvecka se oružjem. Ako samo pomislimo na to da predsjednik najveće svjetske sile, koja je dugo bila svjetionik demokracije, u 21. stoljeću mrtav hladan poručuje članicama Kongresa koje nisu bjelkinje da odu od kuda su došle, da naši susjedi dižu barijere od žilet žice na granicama kao zaštitu od izbjeglica ili da se ideje o svojatanju tuđeg, konkretno i našeg, teritorija, za koje smo mislili kako se nikada više neće vratiti poslije okončanja Drugog svj. rata ponovo bude, vidimo koliko je ono o čemu piše Marinković i sada aktualno.

Predstava „Pod Balkonima“ koja je osvojila publiku prošle godine, na programu je 70. Dubrovačkih ljetnih igara 16., 17., i 18. srpnja u parku kampusa Sveučilišta u Dubrovniku s početkom u 21.30 sati.