70. Dubrovačke ljetne igre: Otvorenje izložbe ‘Susret u depou III’ dubrovačke umjetnice Dubravke Lošić

DUBROVNIK – Izložbeni program 70. Dubrovačkih ljetnih igara nastavlja se otvorenjem izložbe ‘Susret u depou III’ dubrovačke umjetnice Dubravke Lošić u bivšoj uljari Radeljević u srijedu, 7. kolovoza u 21 sat.

Dubravka Lošić ‘Susret u depou III’ / Photo by Veronika Arevalo Allende; izvor DLJI

Nakon prošlogodišnjih, iznimno posjećenih, Susreta u depou u svom ateljeu smještenom u tvorničkoj hali bivše uljare Radeljević u Gružu, Dubravka Lošić i ovoga puta predstavlja dijalog starijih i novonastalih radova stvarajući scenu na kojoj reflektor iz izdanja u izdanje ovog događaja biva premješten na drugo mjesto, bilo da svjetlost počiva na novonastalim radovima ili djelima koji su pak bili naslagani u jedan od dugih nizova velikog studija čekajući svoj red na ponovno izlaganje. Lošić ne dopušta zatvaranje priče serijama radova, već ih postavlja u neprestano ponavljanu neposrednu interakciju s drugim djelima, ali i s publikom koja postaje dijelom igre izmjenjivanog konteksta i uvijek novih referenci. Koncept Depoa Dubravke Lošić funkcionira kao izložba ili neformalna izložbena instalacija u umjetničkoj radionici. Izbjegavajući formalizaciju u sustavu galerijskog izlaganja, detronira umjetničku ekskluzivnost i otvara neposrednu komunikaciju u prostoru nastajanja svojeg umjetničkog govora. Riječ je o umjetničkoj odluci i gesti ali i odgovornosti prema vlastitom djelu koje želi da bude viđeno, čitano, odgonetano na mjestu gdje su imaginirani u dvoranskoj akustici oronule industrijske hale, dubrovačke tvornice ulja i u njenoj povijesnoj memoriji.

Dubravka Lošić ‘Susret u depou III’ / Photo by Veronika Arevalo Allende; izvor DLJI

Dubravka Lošić rođena je 1964. godine u Dubrovniku. Završila je Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, a godine 1988. diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Ferdinanda Kulmera. Apsolventica je povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Izlaže od 1983. godine na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a osim slikarstvom, instalacijama i objektima, bavi se scenografijom i kostimografijom. Živi u Dubrovniku gdje radi kao slobodna umjetnica.

Nakon otvorenja u srijedu, izložba će se sve do zatvaranja 70. Igara 25. kolovoza moći razgledati svakim danom od 17 do 21 sat, a nakon tog datuma uz prethodnu najavu na +385 (0) 91 439 13 53.

Dubrovačke ljetne igre