POLAGANJE KAMENA TEMELJCA ZA GRADNJU CENTRA ZA SIGURNOST I KVALITETU HRANE

U krugu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, zajedno s ministrom zdravstva i izaslanikom predsjednika Vlade RH Milanom Kujundžićem, položio je kamen temeljac za gradnju Centra za sigurnost i kvalitetu hrane Nastavnog zavoda Dr. Andrija Štampar.

Projekt osnivanja Centra pokrenuo je Nastavni zavod  u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.-2020., u sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga „Ulaganja u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija.

Ukupna vrijednost Projekta je 88.873.759,00 kuna i to je najveće ulaganje u javno zdravstvo u Hrvatskoj u posljednjih 50 godina.

Planirana je rekonstrukcija postojeće zgrade i dogradnja zgrade u kojoj će Centar biti smješten. Objekti će biti opremljeni sofisticiranom znanstveno-istraživačkom opremom što će doprinijeti unapređenju znanstvene i istraživačke infrastrukture.

Centar će omogućiti domaćim proizvođačima bolje plasiranje proizvoda na domaće i inozemno tržište, posebice unutar Europske unije, a stanovnicima Hrvatske dati garanciju kako je hrana koju konzumiraju zaista proizvedena na hrvatskom tlu. Doprinijet će, također, i poboljšanju zdravlja i kvalitete života stanovnika Hrvatske i budućih naraštaja.

ŽELJKO KRZNARIĆ