Osobe s invaliditetom URIHO osposobljava za čistače i pomoćne kuhare

 

Trećina osoba s invaliditetom u Hrvatskoj nema ni dana radnog staža. Nezaposlene osobe s invaliditetom trebaju se osposobljavati za deficitarna zanimanja. URIHO za čistače i pomoćne kuhare osposobljava 55 osoba s invaliditetomNi kazne ne mogu sva poduzeća s više od dvadeset zaposlenih natjerati na zapošljavanje osoba s invaliditetom, a te osobe im

trebaju činiti tri posto zaposlenih. Najveći problem leži u kvalifikacijskoj strukturi nezaposlenih koja ne prati potrebe tržišta rada.

Trenutačno je u Hrvatskoj 5.400 nezaposlenih osoba s invaliditetom od kojih je gotovo 1.200 iz Zagreba. Od tih podataka još više zabrinjava činjenica da je preko 70 posto osoba s invaliditetom nezaposleno dulje od godinu dana, a 17 posto nezaposlenih osoba s invaliditetom taj status ima preko osam godina. Trećina osoba s invaliditetom u Hrvatskoj nema ni dana radnog staža.

Zbog toga je URIHO – Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u partnerstvu s Regionalnim uredom Zagreb Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokrenuo projekt osposobljavanja osoba s invaliditetom za poslove čistača i pomoćnih kuhara. Projekt se održava pod motom Pometimo prošlost, zakuhajmo budućnost, a njegov je službeni naziv Model aktivacije dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa osposobljavanja i radnog treninga.

Cilj je povećati zapošljivost osoba s invaliditetom za poslove čistača i pomoćnih kuhara, a projekt je u prvom redu namijenjen osobama s intelektualnim teškoćama.

„Do kraja srpnja iduće godine u osposobljavanje će se uključiti pedeset i pet osoba – dvadeset i pet za pomoćne kuhare, a trideset za čistače. Svaka skupina ima po pet polaznika, a program za čistače upravo završava prva skupina. Projekt obuhvaća osposobljavanje za čistače, radni trening za pomoćne kuhare, informatičko opismenjavanje, radionice socijalnih vještina za osnaživanje i motiviranje za ulazak u svijet rada, stručno praćenje i izradu završnog mišljenja s preporukama za izlazak na tržište rada“, kazala je Višnja Majsec Sobota, rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju URIHO-a.

U projekt su uključene osobe čija su zanimanja bliska čistačima i pomoćnim kuharima. Te osobe nemaju dovoljno iskustva, a zbog nebavljenja njime izgubile su prethodno stečeno znanje i vještine.

„Prema našim polaznicima imamo individualan pristup. Uče koristiti razne alate i sredstva za čišćenje, ali i niz drugih važnih stvari vezanih uz taj posao. Podučavamo ih čišćenju ureda, proizvodnih pogona, sanitarnih čvorova i okoliša“, kazala je Ružica Ćurković, instruktorica za osposobljavanje za poslove čistača.

Vrijednost projekta Model aktivacije dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa osposobljavanja i radnog treninga je 835.889,59 kuna. U potpunosti je financiran sredstvima Europske unije kroz Europski socijalni fond, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020 u okviru poziva Lokalna partnerstva za zapošljavanje – faza III.

ŽELJKO KRZNARIĆ