Svečanost povodom uključivanja kineskih policajaca u projekt “Sigurna turistička sezona”

Na Trgu bana Josipa Jelačića održana je u subotu svečanost povodom sudjelovanja kineskih policijskih službenika u projektu Sigurna turistička sezona 2019.

Hrvatske je sve popularnija u Kini, ovog travnja Hrvatsku je posjetio i kineski premijer, što je povećalo vidljivost Hrvatske u Kini, kao i uspjesi hrvatske nogometne reprezentacije.U Hrvatsku dolazi sve više turista i suradnja u provedbi javne sigurnosti te zajedničko patroliranje hrvatskih i kineskih policajaca jedan je od važnih dijelova suradnje, kako bi se povećala sigurnost turista, rekla je kineska veleposlanica Xu Erwen.

“Zadovoljan sam što je ove godine proširena suradnja s kolegama iz Narodne Republike Kine. Lani je bilo šest policijskih službenika, a ove godine osam, koji rade s našim policajcima gdje je najviše kineskih turista”, izjavio je glavni ravnatelj policije Nikola Milina, te podsjetio je kako je projekt Sigurna turistička sezona hrvatska policija pokrenula još 2006. i on se iz godine u godinu sve se više razvija.

“Ove godine imamo rekordan broj stranih policijskih službenika – ukupno njih 95 iz 19 zemalja i 21 policijske organizacije. Projekt je prepoznat i u međunarodnih policijskim forumima, a Interpol daje preporuke za njega kao za projekt najbolje međunarodne policijske prakse”, rekao je Milina.

Lani je u sklopu projekta uspostavljen i stožer u Zadru za provedbu mjera sigurne turističke prakse, tako da je Hrvatska kao popularna turistička destinacija prepoznata kao sigurna turistička zemlja, naglasio je Milina.

Hrvatski i kineski policajci imat će zajedničke patrole u Zagrebu, Zadru, Dubrovniku i Ličko-senjskoj županiji.

ŽELJKO KRZNARIĆ