SLUŽBENA VOZILA ZA OBITELJSKE CENTRE

 

 Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i UNICEF-ov ured za Hrvatsku uručili su pet automobila obiteljskim centrima Zagrebačke, Ličko-senjske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Vukovarsko-srijemske županije. Time će biti osiguran bolji pristup uslugama socijalne skrbi za obitelji koje žive u udaljenim područjima. Nabava automobila dio je višegodišnjeg programa „Za snažniju obitelj“, s ciljem unapređivanja i širenja usluga za obitelji s djecom koje su u sustavu socijalne skrbi.

 

Obiteljski centri pružaju stručnu podršku biološkim obiteljima s djecom i udomiteljskim obiteljima, s fokusom na najranjivije skupine djece. Zbog udaljenosti i slabije prometne povezanosti neke obitelji nemaju pristup uslugama ovih centara. UNICEF je, u suradnji s MDOMSP, osigurao 5 službenih vozila, čime će usluge obiteljskih centara postati dostupnije obiteljima u potrebi.

„Ministarstvo planira jačanje obiteljskih centara i širenje preventivnih usluga te usluga podrške obiteljima, osobito obiteljima u riziku. Ovo pretpostavlja ustrojavanje obiteljskih centara na području svih županija te jačanje postojećih obiteljskih centara osiguranjem potrebnih uvjeta za rad. Planira se ustrojavanje mobilnih timova obiteljskih centara koji bi pružali usluge izvan prostora obiteljskog centra, čime bi se osigurala ravnomjerna dostupnost usluga na cijelom području te usluge približile korisnicima, zbog čega je neophodna i nabava službenih vozila za obiteljske centre“, rekla je Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

Program „Za snažniju obitelj“, uz opremanje ustanova, uključuje edukaciju stručnjaka u socijalnoj skrbi, zdravstvu, obrazovanju i pravosuđu, s posebnim naglaskom na osnaživanje bioloških obitelji u krizi, promociju udomiteljstva kao humanog oblika alternativne skrbi i edukaciju udomitelja. Do 2020. godine i obuhvatit će 1400 stručnjaka koji rade s obiteljima, a procjenjuje se da će kroz sustav socijalne skrbi od njega imati koristi godišnje oko 5500 obitelji i 29 000 djece.

„Cilj ovog programa jest osigurati kvalitetnu podršku za svaku obitelj kojoj je ona potrebna da prebrodi teške i izazovne životne okolnosti. Pri tome moramo učiniti sve da ona dođe i do obitelji s djecom koje žive daleko od urbanih središta, jer su nerijetko upravo one u posebno teškoj situaciji. Ovim ulaganjima u podršku najranjivijim obiteljima želimo doprinijeti stvaranju ravnopravnijeg i zdravijeg društva“, rekla je Regina Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

U sklopu šire podrške UNICEF-ovim programima za djecu, Arena Centar je osigurao jedno službeno vozilo za obiteljske centre. „Izuzetno smo ponosni na našu višegodišnju suradnju s UNICEF-om jer kroz tu suradnju Arena Centar ima priliku pridonijeti zajednici i pomoći najranjivijim skupinama našeg društva kojima je pomoć jako potrebna, a često su javnosti nevidljivi.“ rekla je Nataša Milašinčić, direktorica Arena Centra i Arena Parka.

ŽELJKO KRZNARIĆ