Suludo: Popeo se na zagrebačku katedralu i skočio padobranom

Autor:Miroslav Šantek

Zamislite situaciju da odlučite u ovo sparno ljetno doba uhvatiti malo friškog zraka noću u vrijeme kad i grad polako i mirno diše, pa prošetate do zagrebačke katedrale zaokupljeni svojim mislima,onako lagano, opušteno, korak po korak, a onda ugledate ili pored vas s neba, na mjestu gdje ni u najluđim snovima ne očekujete da se dogodi tako nešto –  padne čovjek s padobranom koji na brzinu smota padobran i pobjegne u noć. Otrči. Nestane.

Na prvi mah vjerojatno ćete pomisliti da se možda snima film u blizini ali nakon par trenutaka, kad se uvjerite da nema filmske ekipe i tehnike u blizini,  shvatit ćete da je to zbilja i da je čovjek doista skočio padobranom. Samo ne znate odakle. Pretpostavljate da je iz aviona, a ako nekom to kažete da ste vidjeli i doživjeli takav prizor, teško bi vam povjerovali. A onda se nakon par dana na You Tubeu pojavi snimak tog skoka.

Naime, na You Tubu se pojavio video zapis britanskog base jumpera – jednog od ekipe ljudi koji skaču sa zabranjenih i neočekivanih mjesta. I cijeli događaj snime video kamerom. Tako možemo vidjeti kako se penje uz skele katedrale, dolazi do vrha i skače u ambis uz puno sreće da mu se padobran uspio otvoriti i da ga je sigurno prizemljio živog i zdravog. Nakon skoka, na brzinu posprema i sklapa padobran i bježi u noć prema Kaptolu gdje se snimka i prekida. U videu navodi da je skočio sa neke “europske katedrale”.

Naravno, penjanje na katedralu je strogo zabranjeno zakonom.