Danas na Dubrovačkim ljetnim igrama

Dubrovnik, 12. srpnja 2019. – Nakon spektakularnog otvaranja jubilarnih 70. Igara, te sinoćnjeg gala koncerta Beethovenove Devete simfonije Dubrovnik ulazi u ritam u kojemu se svaki dan događa nešto novo. U 47 dana, koliko Igre traju, bit će održano više od 80 glazbenih, scenskih, likovnih, plesnih i drugih događanja. Danas nas čekaju čak tri:

 

Lauba u Sponzi – Fascinacije (12. srpnja u 21 sat u atriju palače Sponza)

Zagrebačka Lauba, kuća za ljude i umjetnost, predstavlja u palači Sponza izložbu “Fascinacije” u kojoj će publika moći vidjeti radove sedam suvremenih umjetnika koje Lauba zastupa: Gordane Bakić, Marije Ujević Galetović, Duje Jurića, Alema Korkuta, Kristiana Kožula, Đure Sedera te umjetničkog dvojac iz New Yorka TARWUK. Uz njihove radove, Lauba u Sponzi izlaže i Crvenu stijenu Siniše Majkusa.

Tarwuk / foto izvor DLJI

Koncept izložbe usmjeren je na različitosti likovnih pristupa prikazanih umjetnika. Izložba “Fascinacije” nastoji upozoriti na njihove posebnosti i autentičnosti te raznovrsnosti na kojima počiva njihov likovni jezik, likovni stav – njihova umjetnička „fascinacija“. Izložba Fascinacije u atriju palače Sponza javnosti je otvorena za razgledavanje i kupnju radova do 15. kolovoza. Ulaz je slobodan svaki dan od 18 do 22 sata.

 

Mono-opera „Dnevnik jednog luđaka“ (12. srpnja u 21.30 sati na tvrđavi Bokar)

„Dnevnik jednog luđaka“ N. V. Gogolja jedan je od najranijih detaljnih prikaza shizofrenije, nastao puno prije nego je bolest dobila svoje mjesto i ime u medicini. Gogoljeva pripovijetka ne analizira bolest u medicinskom smislu, već propituje društvo u kojem pojedinac pokušava pronaći smisao vlastitog postojanja, društvenog položaja i identiteta uopće. Gogolj progovara o bolesti društva i podsjeća nas da smo zapravo svi mi u nekoj vrsti sukoba sa stvarnošću.

Madman / foto izvor DLJI

Po Gogoljevoj kratkoj priči nastala je mono-opera u režiji Marjana Nećaka i u izvedbi maestralnog Ozrena Grabarića u trajanju od sat vremena koja kroz glazbu, video i dramsku izvedbu istražuje izvitoperenu percepciju svijeta jednog činovnika kojeg društvo marginalizira i otpisuje kao nepoželjnog.

 

Franz Schubert „Winterreise“ (12. srpnja u 21.30 sati u ljetnikovcu Bunić-Kaboga)

Danijel Detoni / foto izvor DLJI

U suradnji sa zakladom Caboga Stiftung večeras je u ljetnikovcu Bunić-Kaboga izvedba Schubertova „Winterreise“ (Zimsko putovanje) nagrađivanih i međunarodno priznatih hrvatskih umjetnika bas-baritona Krešimira Stražanca uz pratnju pijanista Danijela Detonija.

Ciklus solo pjesama za muški glas i klavir „Zimsko putovanje“  Schubert je skladao prema 24 pjesme Wilhelma Müllera, a dramatska upečatljivost ovog ciklusa pogotovo dolazi do izražaja kada se izvodi integralno, kao što će biti slučaj ovom prigodom.

Krešimir Stražanac / foto by Patrick Vogel, izvor DLJI

Iz Dubrovačkih ljetnih igara obavještavaju kako ulaznica za koncert uključuje i prijevoz do ljetnikovca Bunić-Kaboga, autobusom koji će u petak, 12. srpnja u 21 sat krenuti sa stanice na Pilama uz zaustavljanje na autobusnoj stanici u Vukovarskoj ulici. Kupnja ulaznica moguća je preko festivalskih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21.30 sati gdje stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ostvariti popust od 30% pri kupnji ulaznica. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10% popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30% popusta na suvenire.