MUO – Aleksandar Rodčenko: Revolucija u fotografiji

U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt danas je svečano otvorena izložba fotografija jednog od najznačajnijih umjetnika ruske avangarde, Aleksandra Rodčenka. Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić u prisustvu Nj.E. Anvara Azimova, Veleposlanika Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, Sergeya Burasovskog, znanstvenog direktora Multimedijskog umjetničkog muzeja iz Moskve s kojim je izložba i realizirana.

Izložba hrvatskoj publici prvi put predstavlja fotografski opus Aleksandra Rodčenka, jednog od najznačajnijih predstavnika ruske avangarde koja u sedam izložbenih dvorana donosi reprezentativan izbor od 150 fotografskih radova nastalih tijekom 1920-ih i 1930-ih godina.

Izbor fotografskih radova Aleksandra Rodčenka odlikuje društveni angažman te formalni i sadržajni eksperimenti: dijagonalna i geometrizirana kompozicija, ekstremni donji i gornji rakurs, jaki kontrasti, krupni planovi, noćne snimke. Izloženo je i nekoliko fotomontaža, kakve je Rodčenko pod utjecajem njemačkih dadaista radio za reklame i naslovnice časopisa. U skladu s revolucionarnim duhom vremena na fotografijama dominiraju teme rada, tvornica, strojeva, moderne arhitekture i sporta. Važan dio izložbe su i portreti radnika i umjetnika, prvenstveno književnika, kao što su Sergej Tretjakov, Vladimir Majakovski ili Osip Brik, čija je karikatura rađena za naslovnicu kultnog ruskog avangardnog časopisa LEF, s kojim je Rodčenko redovito surađivao.

Izložba ostaje otvorena do 8. rujna,  a pratit će je zanimljiv popratni program.  Stručna vodstva za građanstvo koja će se održati svakog četvrtka u 17 sati i svake subote u 11 sati, bit će organizirane i cjelodnevne kreativne radionice- od 2.7. do 6.7. od 11 do 14 sati. Kao dio popratnog programa održat će se Ciklus predavanja uz izložbu te Masterclass pod vodstvom suvremenog umjetnika Luke Kedže.

ŽELJKO KRZNARIĆ