Skulptura Ivana Kožarića u zbirci njujorškog Muzeja moderne umjetnosti

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti objavio je vijest da je, neposredno pred njegov 98. rođendan, skulptura Ivana Kožarića „Oblik prostora (Frižider)“ iz 1963. uvrštena u zbirku vjerojatno najutjecajnijeg muzeja moderne i suvremene umjetnosti u svijetu, Museum of Modern Art (MoMA) u New Yorku.

Riječ je o jednom od antologijskih djela Ivana Kožarića iz ciklusa „Oblici prostora“ kojega je započeo 1962. Odljev „Frižidera“ u gipsu dimenzija 28x25x24 cm iz vlasništva obitelji Kožarić, MoMA je otkupila posredstvom berlinske galerije Gregor Podnar, koja uz hrvatske umjetnike Julija Knifera i Gorana Trbuljaka od 2017. godine zastupa i Ivana Kožarića. Donatorskim udjelom za otkup njegova djela uvelike je zaslužna i Neda Young, poznata američka kolekcionarka umjetnina hrvatskog podrijetla.

Oblik prostora (Frižider) ispred Etnografskog muzeja 1975. / snimio: Petar Dabac

U vrijeme stvaranja ciklusa „Oblici prostora“ Kožarićevu pozornost privlače ideje o postojećoj, ali nevidljivoj unutrašnjosti i međuprostoru među stvarima kojima daje oblik i tvarnost. Iste godine kada nastaje spomenuto djelo datira i njegov odgovor na pitanje „Je li moguće načiniti kolektivno djelo?“,postavljeno svim članovima neoavangardne grupe „Gorgona“ na jednom od njihovih „protokolarnih“ sastanaka na koji, u specifičnom gorgonskom tonu Ivan Kožarić daje apsurdan i duhovit odgovor: “Kolektivno učiniti odljeve u gipsu unutrašnjosti glava svih Gorgonaša, nitko ne može biti oslobođen. Učiniti diskretno odljeve unutrašnjosti nekoliko značajnih automobila, unutrašnjosti garsonijera, stabala, unutrašnjost jednog parka itd. uglavnom svih značajnih šupljina u našem gradu.“ Taj „Oblik prostora“ koji predstavlja unutrašnjost hladnjaka, Kožarić tada izrađuje i u fiberglasu u mnogo većim dimenzijama te ga 1975. godine postavlja nakratko ispred Etnografskog muzeja, kao predložak za javnu skulpturu kao institucionalnu kritiku. U isto vrijeme kad i „Frižider“, Kožarić je u malenim dimenzijama napravio i odljev unutrašnjosti jedne kupaonice, a oba oblika nastala su, kako u katalogu njegove retrospektive „Sloboda je rijetka ptica“ zapaža kustosica Patrizia Dander, nekoliko godina prije glasovitog djela „A Cast of the Space under My Chair“američkog umjetnika Brucea Naumana. Veliki „Frižider“ kojega je 1975. postavio na ulicu, danas se nalazi u Gliptoteci HAZU, dok se u Atelijeru Kožarić u stalnom postavu Muzeja suvremene umjetnosti čuva prvi model tog djela izrađen u glini.