Tanja s prijatelji

Ponekad se čini da se hrvatska kultura njiše na niskim granama nekada bogatog stabla. Međutim, pisana riječ nije podbacila. Pisci i pjesnici rade, surađuju, otvaraju razne grupe na Facebooku, organiziraju poetske večeri, događaje i zapravo se drže u zajedništvu jedne underground scene.

Tanja Ocelič je jedna od onih koji neumorno stvaraju i dokazuju da kultura nikada neće biti poražena. Svojim entuzijazmom organizirala je večer poezije u slovenskoj Novoj Gorici te je pozvala svoje Facebook prijatelje iz Hrvatske. Organizaciji su se pridružili Goriški literarni klub GOVORICA i Kulturni centar MOSTOVNA, a večer je itekako bila uspješna.

Stihovima su očarali: Tanja Ocelič (SLO), Lean Radić (HR), Sandra Petrž (HR), Marijan Lončarić (HR), Mario Lovreković (HR), dr. Tanja Badalič (SLO), Miro Lončarić (HR), Ivanka Konstantino (SLO), Mihael Arčon (HR), najmlađi član kluba Žiga Fon (SLO) te predsjednica kluba mag. Darinka Kozinc (SLO). Glazbenom točkom oduševila je svestrana umjetnica Sandra Petrž, a zatim i izvrsni Mihael Arčon, čovjek koji kao da je rođen za teatar. Nastupio je i plesni ansambl TAN-DEM iz OŠ Dornberk, a za moderaciju programa zaslužna je izrazito srdačna Dragana Marošević.

Slovenski domaćini su hrvatske pjesnike dočekali prepuni topline, srca su naposljetku kucala jednakim ritmom, mada je važno napomenuti razliku između poetskog izričaja. Ne zbog slovenskog i hrvatskog jezika, već zbog činjenice da slovenski pjesnici stvaraju prilično vedrije stihove. Govore o prirodi, životu, dok su hrvatski pjesnici govorili o sasvim drugačijim temama. Tanja Ocelič je putem Facebooka ostvarila čudo, a cijela priča je tek započela. Pjesnici imaju dušu, povezat će se na svim krajevima svijeta, pa makar se i ne razumjeli, njihove oči će govoriti sjajem.