DAN PLAVOG IRISA

Dan plavog irisa se obilježava zadnju subotu u svibnju u cilju podupiranja udruge osoba sa stomom informiranjem javnosti o problemima ovih osoba, među kojima je najveći udio oboljelih od raka debelog crijeva. Stoma je otvor na trbušnoj stijenci umjesto uobičajenog mjesta pražnjenja stolice (kolo ili ileostoma) odnosno urina (urostoma). Ovim se obilježavanjem ujedno želi svratiti pozornost javnosti na potrebu da se poveća znanje o raku debelog crijeva i mogućnostima prevencije.

Povodom obilježavanja Dana plavog irisa udruga Cro-Ilco Zagreb, u suorganizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatske lige za borbu protiv raka te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, održala je javnozdravstvenu akciju na trgu bana Jelačića.

Preventivni pregledi su uvedeni 2007.godine -rekla nam je Dragica Majstorović iz Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar- Program obuhvaća osobe izzmedju 50 i 74 godine. Interval pozivanja je svake dvije godine jer cilj je otkriti karcinom u ranoj fazi.

Podršku oboljelima pružio je i predsjednik Skupštine dr. Drago Prgomet. koji e naglasio kako su ovakve javno zdravstvene akcije izuzetno važne jer rano otkrivanje bolesti daje velike mogućnosti oboljelima da se izliječe.

ŽELJKO KRZNARIĆ