Na kavi: Zlatko Dalić i Branko Šubić

Autor:Miroslav Šantek

SUBOTNJE JE PRIJEPODNE. Polako se vraća toplina u naše krajeve.Sjedim u automobilu parkiran pored kafića na petrinjskom kvartu zvanom Senjak i slušam kako sa stojedinice piči stari dobri hit koji me vraća u neka druga vremena –  Unbelevialble iz 1990. a kojeg je snimio britanski bend EMF. A poprilično nevjerojatno (kao i što naslov pjesme sugerira) izgleda i okolina oko mene – građevinski semafori zaustavljaju automobile i stvaraju kolone vozača koji gube dobar dio svojih života i živaca na tim preprekama koje nikako da prođu. Da nestanu zauvijek. Na terasi kafića sjede ljudi, piju kavu, pivo, gledaju u te automobilske kolone. Oni su trenutno spašeni i nemaju s tim problema. A tamo u daljini, obasjan jakim suncem i u sportskoj opremi jarkih boja pojavljuje se lik čovjeka koji vrlo brzo hoda, čak bi se reklo na granici hodanja i trčanja. Vrlo je brz i vrlo je upečatljiv. Ne možete ga ne primjetiti. I dolazi mi u susret. Tu gdje smo se i dogovorili.

BRANKO ŠUBIĆ JE ČOVJEK koji si je zadao vraški težak zadatak.Prehodati put od Knina do Petrinje i to sve u samo šest dana. Taj poduhvat od preko 260 kilometara bi trebao ostvariti početkom kolovoza (31.07.-05.08.) kad bi sa zastavom u rukama trebao ući u Petrinju i to na Dan pobjede. Svi znamo kako vrijeme brzo leti i taj veliki datum u Brankovom životu je sve bliži. Zato ovih dana traju pripreme kakve mi obični smrtnici ne možemo ni zamisliti. Počeo je spajati dvodnevne žestoke treninge – pazite sad ovo: sinoć je na traci srušio osobni rekord – prehodao je za dva sata i 11 minuta 21 kilometar, jutros se dignuo, obukao sportsku opremu i krenuo na pravi maraton od preko 40 kilometara – Sisak, Petrinja – Gora i nazad i očekuje da će to biti pet sati i pedeset minuta.Kaže da je sad ušao u trening, a prakticira i plivanje. Inače je obišao skoro sve gradove kroz koje će proći svojim putem i svud je kod svih gradonačelnika i načelnika općina bio jako dobro prihvaćen i svi su mu pružili apsolutno podršku u svakom pogledu.

U ZAGREBAČKOM HOTELU Hilton susreo se i sa izbornikom hrvatske nogometne reprezentacije Zlatkom Dalićem.Sjeli su za stol i popili kavicu uz ugodan razgovor koji je kako Branko kaže dugo trajao. Dalić je čuo za njegov naum i sa pozornošću ga saslušao i rekao mu da ako mu treba bilo kakva pomoć da na njega može računati. Veli da je Dalić pristojan čovjek, pravi gospodin koji je oduševljen idejom da se obilaze mjesta i da se spajaju ljudi, da se spajaju gradovi i županije, da se cijela Hrvatska ujedini. Postoji i jedna mala – velika tajna koju vam nećemo odati sada, ali znamo je samo mi jer ZG KULT i Branko Šubić su nakon svega doživljenog postali i prijatelji.