Jutro u Hrvatskoj Kostajnici uz 463 centimetra vodostaja rijeke Une. Traje borba protiv poplave

Hrvatska Kostajnica – taj mali gradić na samom rubu južnog dijela Europske unije, smješten u Sisačko – mosavačkoj županiji, osim po vrlo posjećenoj Kestenijadi koja je postala pravi brend, nažalost, posljednjih godina na televizijske ekrane dolazi kroz tužne prizore prijetećih poplava i odrona zemlje. Velike kiše i topljenje snijegova, često tamošnjim ljudima donesu mokre probleme kad  prirodna ljepotica koja protječe kroz taj kraj, a koju  zovu Una naglo podigne svoj vodostaj.

I ovog vrlo kišnog proljeća (danas je posljednji ledeni svetac – Sveta Sofija, kad bi napokon trebale nestati zimske prijetnje), teške kiše su pale na zemlju i Una je ponovno zaprijetila Hrvatskoj Kostajnici. Danima već traje borba za obranu grada od poplave (pogotovo u ulici Nine Marakovića koja se nalazi uz samu obalu Une), sve službe su na terenu, situacija je pod nadzorom, ispumpava se voda  iz dvorišta i podruma obiteljskih kuća. Sustav obrane, tzv. box barijere i zečji nasipi izdržali su nalet vode. Jutros je vodostaj Une izosio visokih 463 centimetra pa su i nadalje na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

Načelnik Stožera Civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije je zamjenik župana SMŽ Roman Rosavec, a uz prisustvo župana Ive Žinića  i ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića i generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića, održana je sjednica Stožera na kojoj je zaključeno da je stanje u Hrvatskoj Kostajnici  zahvaljujući pravovremenim i kvalitetnim mjerama posve pod kontrolom i nema poplavljenih kuća. Una je visok i doveo je do uvođenja izvanrednog stanja obrane od poplava, i nije još vrijeme za opuštanje, ali uz puni angažman Hrvatskih voda, domaćih snaga, prije svega vatrogasaca i Hrvatske gorske službe spašavanja, te pomoći iz mjesta Sisačko-moslavačke županije, može se očekivati da će ova vodena prijetnja proći bez ozbiljnijih posljedica.

Ovdje poslušajte što su nakon sjednice Stožera Civilne zaštite SMŽ novinarima izjavili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić:

… i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković:

Foto:Daniel Pavlić