ZA VIKEND SVI U ZOO

Među pticama koje čovjek posebno ugrožava, su selice. Zbog toga će se Svjetski dan ptica selica u Zoološkom vrtu grada Zagreba obilježiti u subotu i nedjelju, 11. i 12. svibnja posebno bogatim programom.

Građani će moći upoznati ptice selice, ali i druge pernate letače.

Jedan od najdojmljivijih je dalmatinski pelikan, najveća vrsta pelikana poznata i pod imenom kudravi nesit. Upravo je Zagreb jedina hrvatska adresa tih čudesnih ptica. Riječ je o vrsti životinja koja je u Hrvatskoj izumrla ponajviše zbog gubitka staništa. Danas se dalmatinski pelikan gnijezdi u jugoistočnoj Europi i Aziji. Vrsta ima oznaku NT što znači da je na svjetskoj razini gotovo ugrožena. Zato su dalmatinski pelikani iz Zagreba uključeni u program uzgoja ugroženih vrsta Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija.

Kako bi građani što bolje upoznali ugrožene ptice, na Facebook stranici Zoološkog vrta u tijeku je izbor za najdojmljiviju pticu Maksimira.

Koliko su impresivne izbliza, posjetitelji će moći vidjeti u subotu i nedjelju između 11 i 18 sati.

U tom su vremenu osmišljeni i prateći edukativni sadržaji.

Svijet ptica – naziv je kutka gdje će se moći proučiti dermatološki preparati ptica, perje, jaja i gnijezda. SOS Stork – kutak je pak nazvan prema istoimenom projektu označavanja bijelih roda satelitskim odašiljačima kako bi ih se pratilo na selidbenom putu. Jedna od velikih ugroza ptica u gradovima su staklene površine. Zato će sudionici radionice Siguran let učiti na koji način označiti stakla kako bi se spriječilo stradavanje ptica u kolizijama. U kreativnoj radionici najmlađi će posjetitelji moći izrađivati ptice i kljunove od jednokratne plastike.

Razgibavanje posjetitelje očekuje u igri Put na jug. I ona ima edukativnu svrhu – upoznati djecu s problemima s kojima se ptice selice susreću na svojim međukontinentalnim letovima. Među opasnostima koje ugrožavaju selice, su uništavanje staništa, gomilanje plastičnog otpada i krivolov.

Zoološki vrt aktivno sudjeluje u projektima kojima se nastoji osigurati siguran let kako selicama, tako i divljim pticama u gradovima.

ŽELJKO KRZNARIĆ