Koliko vam treba vremena da složite Rubikovu kocku? Davidu Vujasiću samo 8,22 sekunde

Svatko tko je bio klinac osamdesetih godina sasvim sigurno se susreo s raznobojnom mehaničkom igračkom vrlo lijepog izgleda ali teškog rješenja – Rubikovom kockom. Taj šareni predmet – kocka koja na svakoj od šest strana ima 9 kvadratića (u bijeloj, crvenoj, narančastoj, plavoj, žutoj i zelenoj boji), koje treba složiti tako da svaka strana bude jednobojna, izumio je 1974. godine mađarski kipar i profesor arhitekture Ernő Rubik. Ovo matematičko čudo nazvao je na početku Čarobnom kockom, a licencirao ju je 1980. Od tog trenutka Rubikova kocka se širi nezamislivom brzinom svijetom, mnoge ruke i mozgovi pokušavaju što brže složiti kocku, a matematičari su izračunali da postoji oko 43 trilijuna kombinacija kocke. Vrlo zahtjevna i za mnoge ljude vrlo opsesivna stvar postala je smisao života. Vrlo brzo je došlo do svjetskih natjecanja u slaganju Rubikove kocke i to u puno kombinacija i kategorija. Amerikanci su u slaganju kocke geeralno najbrojniji i najuspješniji, a svjetski rekord za slaganje kocke je nevjerojatnih – pazite sad:  3,47 sekundi kojeg drži Kinez Yusheng Du kojeg je ostvario prošle godine. Ni Hrvati nisu odolili čarima Rubikove kocke, pa je tako najbrži hrvatski rekord 6,87.

Pored Petrinje, na cesti za jug i Hrvatskoj Kostajnici, smjestilo se selo Taborište. Ovdje se turski paša – Hasan paša Predojević sa tisućama ratnika Osmanlija utaborio i tako je i nastalo ime sela. Hasan paša nije imao pojma da će u budućnosti ljudi zanimati Rubikovom kockom, ali tu, na tom mjestu gdje se paša utaborio i uživao u svom haremu, stoljećima poslije jedan će dječak dobiti kao poklon Rubikovu kocku koju će samo godinama gledati, a onda s 15 i pol godina dobiti poriv da je proba složiti. To mu je uspjelo pored tutoriala i bezbroj pomagala koja se mogu pronaći na internetu i taj dječak po imenu David Vujasić je postao nepovratno izgubljen – u njegovoj glavi su se pojavile tisuće kombinacija koje mu govore kako da što brže proba riješiti taj matematički zadatak i složiti kocku u svim kategorijama:  s dvije ruke, jednom, s povezom preko očiju, 7×7, i onu u obliku piramide…

2013. David Vujasić je složio Rubikovu kocku i od tada postao najtrofejniji Hrvat u “tom poslu” – i od tada ruši svjetske rekorde u natjecanjima kao što su „Osijek Open 2015.“ , „Croatian Open 2017.“, „Serbian Open 2019.“ i „Ponikva Open 2019.“ godine.
David je danas vlasnik 51 diplome s 11 natjecanja u Hrvatskoj, a uz osvojene diplome broji i 14 zlatnih, 17 srebrnih i 20 brončanih medalja.Također je na 103. mjestu u svijetu u slaganju Rubikove kocke i student druge akademske godine Filozofskog fakulteta u Zagrebu smjera psihologije. Za ovakav uspjeh i vještinu u slaganju kocke koju je demonstrirao uživo petrinjskom gradonačelniku Darinku Dumboviću i njegovoj zamjenici Viktoriji Kaleb koji su organizirali njegov prijam, treba mu dosta vježbe. Ponekad šest sati dnevno.Njegov osobni rekord je  6,13 sekundi kod kuće i službenih 8,22 sekunde na natjecanju. Kaže da može i bolje, ali treba puno truda i vježbe. Grad Petrinja mu je predložio ideju da organizira natjecanje u slaganju kocke iduće godine u Petrinji.