EU projekt za generaciju 54+ „Kazalište za mene – participativna kultura predgrađa“

Narodno sveučilište Dubrava provodi projekt koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda ukupne vrijednosti 384.140,76 kuna za sudionike starije od 54 godine u trajanju od 1.rujna 2018. do 1.svibnja 2019.

Cilj ovog hvale vrijednog projekta jačanje je socijalnih, emocionalnih i kreativnih vještina osoba starijih od 54 godine, omogućavanjem sudjelovanja u aktivnostima dubinskog razumijevanja kazališnih procesa. Kao što smo naveli ukupna vrijednost projekta je 384.140,76 kuna od čega Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancira 326.519,64 kune. Projekt je razvio model uključivih praksi i aktivnosti u polju kazališne djelatnosti za osobe starije od 54 godine kako bi utjecao na pojačan interes za kazališnim izvedbama u i za lokalnu zajednicu te kako bi predloženi model uključivanja utjecao na smanjenje socijalne isključenosti ciljne skupine jačanjem njihovih socijalnih, informacijsko-komunikacijskih i kreativnih vještina. Projektom su postavljeni temelji čvršće veze ustanove u kulturi, nezavisnih umjetnika čije projekte ustanova podržava sa stanovnicima lokalne zajednice.

Tijekom provođenja, projektne aktivnosti uključivale su čitav niz aktivnosti kao što su: kreativne radionice snimanja i fotografiranja pametnim telefonima, kreativne kazališne i dramske radionice, kazališne predstave, tribine s kazališnim glumcima, radionice kreativnog pisanja. Među predstavama ističeno „POZDRAV IZ REMETINCA“ autora i izvođača Davora Dretara i Vida Blaoga, „ŽIVOT JE ČUDO“ teatra Rugatino, „KAKO UBITI SUPRUGU/SUPRUGA bez suvišnih zašto“ centra KNAP, „ SVE U TRI…“ i „DEBITANTI“ Kerekesh teatra, „Miris LOVINE“ kazališta Moruzgva, “SARMICA” kazališne grupe Lectirum,  te “ Tri treća tromjesečja“ gradskog kazalište Joza Ivakić, Vinkovci.

Foto: izvor NsDubrava

Izravno je u sve projektne aktivnosti bilo uključeno 96 sudionica i sudionika a na predstavama ih je nazočilo više od 200.

Izuzetno je važno naglasiti da su sve predstave bile popraćene audio  deskripcijom, odnosno prilagodbom slijepim gledateljima a bili su izrađeni i podnapisi za osobe oštećena sluha, a dvije predstave su simultano prevođene na hrvatski znakovni jezik. Sudionici su bili iznimno zadovoljni provedbom projekta, ocijenivši najvišim ocjenama provedbu svih projektnih aktivnosti i projekta u cijelosti. To dokazuje da je Narodno sveučilište Dubrava uspjelo ostvariti zadane ciljeve i prepoznati potrebe lokalne zajednice.

U okviru završnih aktivnosti, dana, 17. travnja 2019. godine, u 19 sati, Narodno sveučilište Dubrava će održati završnu konferenciju projekta, na koju vas sve pozivamo, na kojoj će predstaviti rezultate, postignuća i model trostruke prilagodbe kazališnih predstava za osobe s osjetilnim invaliditetom.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Objava članka sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj članka isključiva je odgovornost Narodnog sveučilišta Dubrava.