NOT MEJD IN ČAJNA!

Autor: Miroslav Šantek

NOT MEJD IN ČAJNA!

KROEJŠA, NOT KOJEŠTA

Ovo su natpisi koji bodu u oči na jednom štandu u središtu Zagreba. Sasvim sigurno dižu tlak jezičnim čistuncima koji kad vide ovakav pristup jeziku požele da takve stvari ne postoje, ali ovaj je prodavač na njemu duhovit način izreklamirao svoj biznis. I to jako dobro.

Oko njegovih proizvoda koje je ručno izradio od praznih limenki sokova i piva, a u kojima su mali muzički instrumenti – od bubnjeva, pojačala, gitara, mikrofona… kruži poveći broj zainteresiranih kupaca koji zagledavaju ponuđenu robu i kad vide odrezane limenke imaju potrebu postaviti neka logična pitanja koja bi svakome pala na pamet, a “gazda” koji nije vičan pričanju, samo prstom pokazuje na komad papira na kojem su napisani svi odgovori.

Svaka roba ima svoga kupca – tako veli stara narodna mudrost, a koliko smo primjetili,, za ovu robu su zainteresirani mnogi. Pogotovo stranci koji žele svoj dom ukrasiti nekom uspomenom s turističke posjete Zagrebu. Oni ne čitaju odgovore jer ne znaju hrvatski, a “gazda” im odmah odgovori na šarmantnom broken englishu koliko je to “jurosa”.

Tako se to radi.