Poručili iz Sarajeva: Ne odlagalištu nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

„Problem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore“ naziv je konferencije održane danas u Sarajevu. Konferenciju je organizirao „Zeleni klub“ zastupnika parlamentarnih stranaka na različitim razinama vlasti u BiH s ciljem jačeg angažiranja u BiH radi suprostavljanja planovima Hrvatske da na području bivše vojarne “Čerkezovac” u općini Dvor izgradi odlagalište radioaktivnog otpada.

Predsjednik „Zelenog kluba“ Saša Magazinović je pojasnio da su u članstvu ovog kluba poslanici, delegati sa svih nivoa vlasti uključujući i lokanu, te da je ovo primjer kako u BiH ljudi, bez obzira na različite političke stavove, mogu raditi zajedno u cilju rješenja velikog problema koji trenutno imamo, a to je namjera institucija Republike Hrvatske da nuklearni i radioaktivni otpad odlažu „u našem dvorištu“. Magazinović je istaknuo da je mjesto gdje se otpad ima namjeru odlagati udaljeno svega par stotina metara od rijeke Une, odnosno granice sa BiH, manje od tri kilometra od centra općine Novi Grad, par stotina metara od vodozahvata…

Po njegovim riječima, dvije trećine eventualnog negativnog efekta bi se odnosilo na BiH, a jedna trećina na Hrvatsku. Naglasio je da ovo nije priča ni o kakvoj antihtrvatskoj histeriji, niti to smije biti. “Hrvatska je naša susjedna zemlja, bit će naš susjed i sutra i prekosutra, za 10, za 100 godina i zauvijek. Želimo da razvijemo dijalog i da u duhu dobrosusjedskih odnosa rješavamo ovaj problem”, naveo je Magazinović.

Dodao je da je ova konferencija, između ostaloga, poziv na dijalog, te da ovo nije problem samo građana BiH nego i građana Hrvatske. “Ohrabruju posljednji potezi Predsjedništva BiH i želim da vjerujem da su uvod u konkretnu akciju sa bh. strane” – rekao je Magazinović.

Sarajevskoj konferenciji su prisustvovali i Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi RS Srebrenka Golić koji su se složili u stavu da se na spomenutoj lokaciji ne krene u izgradnju odlagališta za nuklearni otpad.

Bilo je predstavnika i iz Hrvatske. Onaj najglasniji političar koji već godinama vodi kampanju protiv izgradnje tog odlagališta je graonačelnik Petrinje, grada relativno blizu potencijalnog odlagališta, a ujednoi zastupnika u Hrvatskom saboru – Darinka Dumbovića.  On je izjavio kako nije došao u Sarajevo politizirati, nego isključivo dati potporu zajedničkoj borbi da se nuklearni i radioaktivni otpad ne odlaže na području Trgovske gore te dodao: “Banovina i Pounje su najljepša područja za življenje i ekološku proizvodnju. U Hrvatskoj imamo stručnu procjenu da su u Sisačko-moslavačkoj županiji najviše prisutni tzv. ‘crveni’ odroni. Na području Hrvatske Kostajnice je preko noći naprosto nestalo nekoliko kuća. Zato zajedno moramo raditi da se pronađe neka druga lokacija i spriječi moguća katastrofa” -zaključio je Dumbović. Sudionici sarajevske konferencije su uputili apel hrvatskoj vladi da zaustavi sve aktivnosti oko pripremanja i otvaranja lokacije Čerkezovac na Trgovskoj gori i upozorili kako bi se čak dvije trećine eventualne štete od odlaganja nuklearnoga i radioaktivnoga otpada odnosile na BiH, pri čemu bi nesagledive posljedice, osim stanovništva, pretrpio i Nacionalni park Una. Pozdravili su prošlotjednu odluku Predsjedništva BiH da uputi pismo hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću sa zahtjevom da se još jednom otvori dijalog oko Trgovske gore na najvišoj razini i da se odustane od te lokacije za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada.