Ona ne seli iz Hrvatske: Katarina Matijević

Autor:Miroslav Šantek Cobra

Ima tome dosta godina kad sam na bespućima facebooka ugledao Katarinu kako stoji na jednom od vrhova Velike jabuke, toj čudesnoj zgradi od 102 kata i 381 metra visine, tamo gdje je nekoć King Kong, veliki majmun s filmskog platna prije nego što će pasti pokošen mitraljeskom vatrom iz aviona koji su ga izrešetali do smrti na pločnik prepun prolaznika i automobila, posljednji put pomilovao ženu u koju se “zaljubio” – promatra nepreglednu džunglu nebodera ispod sebe. Gledala je u New York, grad s višestruko više stanovnika od njene cijele domovine Hrvatske, a kamoli od njenog rodnog grada Petrinje – sitne točke u dalekoj Europi za koju ovdašnji stanovnici nemaju pojma. Mislio sam da je ona u Ameriku otišla turistički, ali tek nedavno sam saznao da je bez problema mogla ostati, živjeti i dobro zarađivati u toj zemlji jer je bila dobila stipendiju na Boston University i ponude za ostanak i radno mjesto.

Katarina Matijević je mlada Petrinjka, majka dvoje djece i magistra logopedije. Bavi se  prevencijom, dijagnostikom i terapijom svih komunikacijskih poremećaja. Jedni od najučestalijih za koje većina laika zna su izgovorne poteškoće – kad djeca ne znaju pravilno izgovarati određene glasove, ali njen posao se bavi i poremećajima kao što su mucanje, poteškoćama u učenju, čitanju, pisanju, računanju, a radi  i s odraslom populacijom kada imaju komunikacijske poteškoće nakon trauma glave, moždanog udara i slično. Nakon dugo godina putovanja do radnog mjesta u Topuskom, katarina se prije nekog vremena “skrasila” u Petrinji gdje je otvoren Kabinet za logopedsku podršku u prostoru Hrvatskog doma koji radi “punom parom”i koji je pun pogodak za cijeli ovaj kraj. U prvih mjesec dana rada odrađeno je više od 150 individualnih logopedskih terapija, 13 kompletnih logopedskih dijagnostika i 10-tak logopedskih savjetovanja indivudalnih s roditeljima, a nedavno, prilikom obilježavanja Europskog dana logopedije stigao je divan poklon.

Naime, petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović došao je u čestitare s digitalnim logopedskim setom. To je uređaj koji se koristi i pri dijagnostici, ali još češće u terapiji raznih naročito govornih poremećaja kao što su dislalije, dizartrije i mucanje te postoje i programi koji pomažu djeci s disleksijom, disgrafijom i odraslim osobama nakon trauma glave koji košta 19.000,00 kuna.

Ova nepovratna zaljubljenica u pomaganje ljudima na pitanje što bi preporučila mladima koji žele upisati logopediju kaže da ih podržava i da budu ustrajni u svom zanimanju koji im neće donijeti brdo love, ali će im donijeti zadovoljsvo koje nikakav novac ne može kupiti, a to je osjećaj da si nekome utjecao i pomogao da mu poboljšaš kvalitetu života, a srce će im sigurno biti ispunjeno.

I na kraju ne misli otići u Njemačku, Irsku, Ameriku. Veli, ako ode, tko će ostati. Kaže da shvaća i sve one koji su otišli tražeći bolji život, posao, sređeniju državu i odnose.

I sad kad ima dvoje klinaca koje su strašno zavoljeli njihovi bake i djedovi – slomiti im srce i odvesti njihove male ljubimce u neku drugu zemlju – nema šanse.