Smrt pretučenog ježa

Nažalost, jedan jež koji je po nemilu i tragičnom događaju došao na stranice novina i internetskih portala je uginuo. Nije izdržao okrutnu torturu koja ga je snašla.

Podsjetimo, ispred Osnovne škole Bol u Splitu, nesretnog ježa je doslovce pretukla gruipa osmaša koji su ga brutalno mlatili i igrali nohgomet  njim. ovu potpuno bešćutno scenu djece – koja baš i nisu mali i ne shvaćaju o čemu se radi jer imaju po 14 godina je zaustavila prolaznica koja je uzela ježa i dojavila o ovom slučaju ljubiteljima životinja udruzi Splitska šapa, gdje je odmah reagirala volonterka Beti koja je ježa odnijela do veterinarske stanice gdje je primio hitnu pomoć, infuziju i antibiotik. Malo je živnuo, došao k sebi i dao nadu volonterima da će preživjeti, ali je onda klonuo i uginuo.

Ljudi iz udruge Splitska šapa su na faceboku napisali ovakav post koji prenosimo u cijelosti:

Ovim putem potvrđujemo objave u medijima… Nažalost, ježurko je jučer popodne sklopio svoj okice i umro.
Zahvaljujemo Veterinarska praksa Anima i našoj volonterki A. na borbi za život malene životinjice. Nažalost, ovaj put smo izgubile.

Zahvaljujemo medijima i svima vama na upitima i na podršci.

Također, još jednom ponavljamo da je nama život svake životinje važan i nemamo potrebu “mjeriti” čiji je život važniji. Naslušale smo se i načitale poruka “šta se bavite životinjama kad ima gladne dice i ljudi” i ponavljamo po tko zna koji put: Dosadni ste s tim porukama. Borba za društvo bez nasilja, za pravedno društvo u kojem se štite najslabiji ne isključuje borbu za dostojan život životinja, život bez mučenja, ubijanja i napuštanja.
Mi ćemo se nastavit borit za svaku napuštenu njušku, za svakog šutanog ježa, namlaćenog pasa i ozlijeđenu mačku… a u spomen na ježurka pozivamo i Vas da ukazujete na nasilje, da ga prijavite i ne okrećete glavu. Danas jež, maca, pas, a sutra možda Vi.

P. S. Zbog problema s fb nismo ranije bile u mogućnosti objaviti novosti o ježu niti odgovoriti na poruke.

UPDATE: Jež je primio potrebnu veterinarsku skrb. Danas ponovno ide u veterinara na infuziju, pa ćemo sve novosti vezano za ježa objaviti na stranicama. Nažalost, ne možemo svakome pojedinačno odgovarati na upite u inboks. Hvala vam na interesu!!!

ZA MEDIJE: S obzirom na veliki interes medija kojima i ovim putem zahvaljujemo, u nastavku naš komentar:

Jučer je našoj volonterki dojavljeno da u blizini jedne škole u Splitu učenici 8. razreda šutaju nogama malenog ježa. Prolaznica je reagirala na očito zlostavljanje nemoćne životinje te je životinju skupila i predala našoj volonterki. Jež je odveden u veterinara gdje mu je pružena pomoć.
Slučaj zlostavljanja ježa izazvao je veliki interes javnosti i medija, kao i gotovo svaki slučaj zlostavljanja životinja koji objavimo na našoj stranici, ali i oni kojima se bave druge udruge i volonteri. Međutim, ono što ovaj slučaj čini zanimljivijim je što su počinitelji i nasilnici, djeca. Nažalost, nama nije prvi slučaj kojem svjedočimo u kojem su zlostavljači životinja djeca, niti prvi koji se događa u blizini jedne odgojno-obrazovne ustanove. Također, nije ni prvi slučaj koji izazove veliku pozornost javnosti koja se onda artikulira kroz veliki broj fb komentara, često onih u kojima se poziva na nasilje ali i one u kojima se može iščitati nezadovoljstvo, razoračaranje i čuđenje “čija su to djeca”; “kakvu to djecu odgajaju neki tamo roditelji”; “kako će škola reagirati”; “gdje je policija”…

Do sada smo prijavile veći broj slučajeva zlostavljanja i zanemarivanja životinja, a reakcije nadležnih institucija su moramo priznati jako jako loše. Zakon o zaštiti životinja se ne provodi adekvatno, a nadležne institucije često i same volontere ismijavaju prilikom predaje prijava. Mi ne odustajemo, prijavljujemo i dalje ćemo prijavljivati svaki slučaj zanemarivanja i zlostavljanja jer važno je da uspostavljamo praksu, da tjeramo nadležne službe da reagiraju te da javnosti i zlostavljačima šaljemo poruku da je zlostavljanje i nasilje neprihvatljivo i kažnjivo.

Ovim putem moramo naglasiti da škola i druge institucije, pa i roditelji imaju cijeli niz mehanizama za educirati djecu o prihvatljivom ponašanju prema slabijima, prema životinjama; za osvijestiti ih kako postupati prema životinjama, zašto je napuštanje životinja neprihvatljivo, zašto je šutanje nogama malenog ježa neprihvatljivo, zašto je bacanje mačića s desetog kata zgrade nasilje, zašto je bacanje petardi na pse i mace nasilje i sl. Međutim, da bi odrasli djecu educirali o prihvatljivom ponašanju, o toleranciji i odgovornom postupanju prema životinjama onda i sami trebaju pokazati primjerom. Mi, koji imamo češće posla s odraslim zlostavljačima nego s djecom čini nam se da radimo Sizifov posao pa se mi danas ne pitamo: “čija su to djeca” – nama je jasno čija su. Nas samo žalosti i ljuti što će škole, stručne službe, roditelji i ostale nadležne institucije propustiti adekvatno reagirati i odmahnuti rukom jer “samo je to neki jež” – a sutra kada se nasilje s ježa prebaci na drugu djecu, pitati se kako?

Ono što nama budi nadu, kada smo već donekle izgubile nadu u sustav ali se ne predajemo 💪, su djeca koja su reagirala i suprostavila se “osmašima” koji su šutali ježa, ona djeca koja su se suprostavila nasilnicima.

Zašto ne težite da su to vaša djeca?