U ime Republike Hrvatske

Filmske večeri u Močvari:
U ime Republike Hrvatske

Povodom premijere njegovog najnovijeg dokumentarnog filma “U ime Republike Hrvatske” Filmske večeri u Močvari ugostit će jednog od najproduktivnijih i najnagrađivanijih domaćih filmaša Gorana Devića.

U tom filmu Dević nas vodi na kafkijansko putovanje aktivista Marka Franciškovića kojeg je Republika Hrvatska tužila i onda elegantno otpisala proglasivši ga ludim. Autor je izjavio kako ovim ostvarenjem “pokazuje apsurdnost i ludost hrvatskog pravosuđa” što je tek naizgled nova tematika u njegovom opusu jer je oduvijek imao oko za slijepe točke društva obično se inspirirajući svojim rodnim Siskom kojeg je na briljantan način prikazao u još jednom film koji je nastao prošle godine- esejističkim “Na vodi” koji mu je priskrbio nagradu na uglednom DokLeipzigu. Dević je na koljena bacio i domaće kritičare koji su mu lani dodijelili nagradu Oktavijan za najbolji dokumentarni film 2017. za “Buffet Željezaru”.

 

Goran Dević – Foto:snimka zaslona

U njemu se još jednom vraća u svoj Sisak kako bi postavio neugodna pitanja o posttranzicijskom društvu u kojem je svijetla budućnost nešto što se nužno sanja daleko od doma.

Nakon projekcije recentnog “U ime Republike Hrvatske” uživo razgovaramo s Goranom Devićem o slijepim pjegama naše svakodnevice kao i optimalnim načinima da se o njima autentično progovori u mediju pokretnih slika nakon čega slijedi projekcija nagrađivanog filma “Buffet Željezara”.

Gost: Goran Dević
Moderira: Višnja Vukašinović

19:30 vrata
20:00 Projekcija – U ime Republike Hrvatske (2018)
20:30 Razgovor
21:30 Projekcija – Buffet Željezara (2017)

🎟️ Upad: besplatan

Program su sufinancirali Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni Centar.