Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU dodijelila godišnju Nagradu VAM

Autor: Aleksandar Olujić
Fotografije: Zdravko Turkulin

Kažu da čovjek ne zna cijeniti svoje zdravlje dok se ne razboli. Ne misli se pri tome na neke akutne bolesti koje koliko god neugodne bile najčešće prolaze bez ozbiljnih i trajnih posljedica po ljudsko zdravlje, već na one bolesti koje ozbiljno ugrožavaju zdravlje pa i život a jedna od najgorih dijagnoza koje liječnik može saopćiti pacijentu je: rak.

Iako zahvaljujući napretku medicine danas oboljeli od raka imaju daleko veće šanse za ozdravljenje nego nekad, suočiti se s ovom bolešću spada u najteže i najtraumatičnije događaje u životu čovjeka. Oboljeli, ali i njihove obitelji, u borbi protiv opake bolesti trebaju veliku potporu koja seže izvan okvira bolničkog liječenja i često se dešava da pacijenti zbog nedostatka iste prolaze pravu kalvariju.

Iskusivši na svojoj koži sve probleme i teškoće s kojom se u borbi protiv raka pacijenti susreću, tri hrabre žene i same pacijentice, Vesna Andrijević Matovac, Almenka Balenović i Bojana Benović 21. žujka 2008. godine osnovale su Udrugu žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja „SVE za NJU“, kao  dobrovoljnu, humanitarnu, nevladinu i neprofitnu organizaciju, sa ciljem pružanja  kvalitetne i stručne infomacijske, psihološke i logističke pomoći ženama oboljelima od raka (bez obzira na vrstu raka) i njihovim obiteljima. Udruga je okupila brojne stručnjake koji su angažirani u pružanju pomoći, osobito psihološke, oboljelima i u borbi za prevenciju bolesti.

Udruga je 2011. donijela odluku o osnivanju Nagrade Vesna Andrijević Matovac (Nagrada VAM). Ista je dobila ime po jednoj od osnivačica i prvoj predsjednici udruge doc.dr.sc. Vesni Andrijević Matovac, koja je u svojoj desetogodišnjoj borbi protiv raka dojke spoznala nedostatke sustava i uvidjela potrebu osnivanja centra za psihološku pomoć oboljelima. Vesna je na žalost izgubila svoju bitku s opakom bolešću, umrla je 14. veljače 2011., a u spomen na nju dodjeljuje se nagrada jednoj osobi, državljanki/državljanu Republike Hrvatske koja je tijekom protekle godine svojim osobnim djelovanjem značajno pridonijela afirmaciji borbe protiv raka dojke u svojoj zajednici, afirmaciji prevencije ove zloćudne bolesti ili podizanju kvalitete života žena oboljelih od raka dojke u svojoj zajednici.

U subotu, 09. ožujka 2019., Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU je, po osmi put, uz prisutnost brojnih prijatelja i obitelji Andrijević i Matovac dodijelila Nagradu Vesna Andrijević Matovac za 2018. godinu pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Gradske skupštine Grada Zagreba i Gradonačelnika Grada Zagreba Ivani Ančić Antolović, profesorici biologije iz Gimnazije Daruvar na prijedlog ravnateljice Gimnazije Romane Herout. Nagradu je uručila Biljana Andrijević Derk, sestra Vesne Andrijević Matovac.

Dobitnica je nagrađena za iznimno vrijedan trud u informiranju i edukaciji učenika o važnosti očuvanja zdravlja. Svojim projektima kroz nastavu, plakate i istraživačke radove prof. Ančić Antolović zajedno s učenicima stvara ozračje brige za zdravlje, informira i educira učenika te razvija odgovorno ponašanje prema vlastitom zdravlju, zdravlju u obitelji i socijalnom okruženju. Osobito se ističu projekti vezani za prevenciju raka dojke i raka vrata maternice što Udruga smatra posebno važnim kad se radi o ženskom zdravlju i o zaštiti zdravlja mladih od bolesti koje uzrokuje HPV infekcija.

Dobitnica je posebno zahvalila Udruzi, svojim učenicima te ravnateljici Herout na nominaciji. Iz Udruge ističu da su imali težak zadatak te da su dobili iznimno kvalitetne prijedloge, no Nagrada je samo jedna.

Predstavnici pokrovitelja imali su samo riječi hvale za rad SVE za NJU, a s pijetetom su govorili o Vesni Andrijević Marovac. Svečanost dodjele Nagrade VAM uveličao je Gitaristički orkestar GuEllyBa u kome su ovaj put svirali Sven Ipša, Rino Cetinić, Ema Trogrlić, Mateo Huđin, Emanuela Krpan, Laura Ogrizek, Borna Grgec, Lucija Heckel i Lucian Kolar pod vodstvom prof. Ante Čaglja.

Dodjelu Nagrade podržale su brojne osobe iz javnog i političkog života, prijatelji i suradnici Udruge, članovi SVE za NJU i korisnice Centra za psihološku pomoć. Kao i proteklih godina voditeljica događanja bila je Sonja Šarunić.

Nakon dodjele, održano je prigodno druženje u Palači Dverce uz puno čestitanja i toplih emocija.