Anđeli u središtu grada

0

Foto: Zdravko Turkulin

Međunarodni dan rijetkih bolesti koji se u svijetu obilježava svake godine, na jednako tako rijedak datum 29. veljače., ove je godine prvi puta na poseban način obilježen u Zagrebu, 9. ožujka.

Sa crvenim balonima. Oni isto znače ljubav. I svijest, i borbu, i motivaciju i onaj trenutak kada s ponosom, a puni briga i prepreka, možemo i želimo svima pokazati – tu smo. Svi mi kojima su dani ispunjeni posebnom vrstom briga, a ujedno punih srca, svi mi koji želimo na tren skrenuti pažnju društvu u kojem živimo da su naša djeca i naši bližnji ovdje, svugdje oko vas, sa dodatnim brigama i odgovornostima, svakoga dana ispočetka.

Da, tu smo. Svi zajedno živimo, vežu nas slične priče, a opet tako različite. Naša djeca imaju posebne potrebe, posebnu skrb i poseban život sa rijetikim bolestima, a isto tako trebaju posebnu podršku društva i okoline.

Idejna začetnica mimohoda sa crvenim balonima je Petra Greiner, majka troje djece iz slovenskog Maribora čija kći Sofija od 8 godina je rođena sa duplikacijom 13. kromosoma. Petra je osnovala Zavod 13 (Udruga 13) u Mariboru koji osvještava o različitostima i nudi pomoć majkama i obiteljima djece sa posebnim potrebama te po 5. puta organizira okupljanje i mimohod sa crvenim balonima. Petra je za rad svoje udruge, 2017. godine proglašena slovenkom godine, a ove godine prvi puta njen mimohod prelazi slovensku granicu i postaje međunarodni mimohod, sa istovremnim mimohodima u Zagrebu, Beogradu i svim većim slovenskim gradovima.

Tom prigodom, slovenski predsjednik Pahor, simbolično je predao crveni balon hrvatskoj predsjednici Grabar-Kitarović, u znak podrške i širenja mimohoda preko slovensko-hrvatske granice.

U Hrvatskoj je nositelj Međunarodnog mimohoda sa crvenim balonima Udruga Anđeli – Udruga roditelja za djecu najteže tjelesne invalide i djecu s teškoćama u razvoju koja na zagrebačkom Preradovićevom trgu okupila sve one koji su došli podržati ovo hvalevrijedno okupljanje i prošetali užim djelom gradskog centra, držeći u ruci crveni balon te time svratili pažnju na djecu sa posebnim potrebama.

Priznati hrvatski crtač stripova, Dalibor Talajić, otac sina iz spektra autizma i autor knjige „Most ponad burne rijeke“ koja opisuje njegovo životno iskustvo i dramatičnu priču iz života, simbolično je oslikao i dao grafičko obilježje samom događanju 9. ožujka na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Jasna Primorac predsjednica udruge Anđeli je rekla da oni ovom akcijom žele osvijestiti naše građane da su djeca sa rijetkim bolestima ovdje oko nas, da su oni sastavni dio naše zemlje, da ih se ne treba negirati niti skirvati i da im treba pomoći da se integriraju.

Crveni baloni su simboli bezuvjetne ljubavi, a ovi ljudi tu ljubav svakako imaju.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here