Udruga mladih EKS pisala ministru Mariću – žele na korištenje vojarnu Čerkezovac

Zanimljiv dopis Ministarstvu državne imovine i samom ministru Goranu Mariću poslala je udruga mladih EKS iz Hrvatske Kostajnice, u svezi vojarne Čerkezovac na području Trgovske gore koja je postala poznata kao potencijalno odlagalište nuklearnog otpada i oko koje se u  zadnje vrijeme podignula velika medijska prašina. Mladi iz ovog kraja pored Une i potpuno netaknute prirode su zainteresirani za taj objekat koji je MORH proglasio dugoročno vojno neprespektivnim i koji bi navodno trebao postati civilni.

Predsjednik udruge Daniel Pavlić pojašnjava njihov dopis ministru Mariću:

Prekjučer smo im mi kao udruga poslali dopis sa zahtjevom da nam dadu na korištenje vojarnu Čerkezovac kako bi u njoj radili volonterske međunarodne eko kampove, festivale i radionice u cilju poboljšanja društveno kulturnog života Pounja.

Na taj način bi dali Pounju šansu da se zaustavi odlazak mladih u druge zemlje, a pozicionirali bi turističku destinaciju i potaknuli kontinentalni turizam na rijeci Uni. Sada je na njima da odluče hoće li tu bivšu „neperspektivnu“ vojarnu dati nama za aktivnosti koje doprinose revitalizaciji Pounja ili Državnom zavodu da skladišti radioaktivni otpad?!

Evo i dopisa :

 

U Hrvatskoj Kostajnici, 6. ožujka 2019.

Ministarstvo državne imovine
n/p Ministra Gorana Marića
Ulica Ivana Dežmana 10
10000 Zagreb

e-mail: pisarnica@midim.hr
kabinet@midim.hr

Poštovani Ministre Marić,

udruga mladih EKS ekološko kulturna scena Hrvatska Kostajnica je udruga koja se bavi revitalizacijom društveno kulturnog života Pounja. Naš rad s mladima i djecom je vrlo prepoznat, a osim toga vrlo smo aktivni po ekološkim temama, našim festivalima i aktivnostima budimo ekološku svijest građana kako bi očuvali prirodu i okoliš. Organizatori smo cijelog niza kreativnih, filmskih i ekoloških radionica za sve stanovnike Pounja i naše regije. Organizatori smo i dva festivala; SEFF – smaragdni ekološki film festival (jedinstveni u svijetu putujući festival filmova o zaštiti okoliša i prirode), te PRESS film festival koji je posvećen poginulim novinarima Gordanu Ledereru, Genadiju Kurinoju i Viktoru Noginu koji su poginuli tijekom Domovinskog rata obavljajući svoju profesiju. Oba festivala su međunarodnog karaktera i vrlo su priznati u svijetu, te dovode u naš kraj mnoštvo gostiju iz cijelog svijeta.

Kako smo čuli u medijima od Ministra obrane RH, gosp. Damira Krstičevića kako predaje na upravljanje Vama, Ministarstvu državne imovine na raspolaganje vojarnu Čerkezovac kraj Dvora u našoj Sisačko-moslavačkoj županiji, javljamo Vam se sa molbom da nam ustupite na korištenje vojarnu Čerkezovac.
Naime, mi vidimo taj prostor kao idealan za naše aktivnosti; Međunarodne volonterske ekološke kampove zbog blizine rijeke Une; festivale koje bi organizirali unutar vojarne budući da je idealno za projekcije pod otvorenim nebom, te za ostale aktivnosti revitalizacije društveno kulturnog i ekološkog života Pounja. Osim što bi organizirali ekološke kampove, tijekom godine bi imali razne radionice agrarnih tema proizvodnje zdrave hrane, vrtlarstva, te edukativnih seminara kako bi educirali stanovništvo za bolju budućnost u suživotu s prirodom. Naša vizija tog objekta je zaista vizionarska u cilju bolje budućnosti i perspektive naše Republike Hrvatske. Smatramo da bi time i potaknuli razvoj kontinentalnog turizma zbog ljepote ovog kraja, pa bi tu radili i kampove za turiste željne avanture. Naša je želja da ovom lokacijom poboljšamo sve sfere života Pounja.

U želji da ćete nam izaći u susret, kako bi naš entuzijazam učinili stvarnošću i doprinijeli razvitku Pounja na jedan moderan samoodrživi način po uzoru na mnoge razvijene zemlje širom svijeta!

S osobitim poštovanjem,

Predsjednik
Daniel Pavlić

Ekološko kulturna scena EKS

Vladimira Nazora 12; 44 430 Hrvatska Kostajnica, Hrvatska

MB: 4256123; oib: 17831491908; ŽR: HR91 2340 0091 1106 7264 7 e-mail: kaos_hr@yahoo.com; tel: +385 91 1309858