Bojno polje Lika

Autor: Aleksandar Olujić

„Preko Kapele, ličke gore zelene“, ovim riječima počinje jedna pjesma u kojoj je uglavnom riječ o krumpirima i ljubljenju garave cure. Ako bi sudili prema toj pjesmi hrvatska Vlada je sastavljena od ministara koji su ludi za krumpirima i garavim ličkim curama.

Budući da gospoda ministri odbijaju svaku pomisao kako je njihova invazija na Ličko-senjsku županiju, kojoj svjedočimo proteklih dana, povezana sa skorim lokalnim izborima ja uz najbolju volju ne vidim nekog drugog razloga njihove trenutne zaluđenosti Likom osim ljepote lokalnih cura i ukusnih polica čuvenog ličkog krumpira. Znate kako kažu: „Srce želi ono što želi“, a isto tako i „ljubav ide kroz želudac“. To znači ako ste se „napalili“ na poljupce garavih curica koje su vješte u kuhinji nema druge nago juriš u Liku i sreći ništa neće stati na put, a i ministri su samo ljudi željni ljubavi i dobre klope. U prilog ovoj teoriji govori i vijest kako se jedan ministar negdje na putu do Otočca „izgubio“. E, ako nije usput negdje „mrkn’o“ porciju friško pečenih polica… Koliko dobra ministrima čini ovaj boravak u Lici vidi se i iz toga što su novinari lipsali trčeći za njima ne stižući pratiti taj silni tempo.

Nije onda ni čudo što se vodi takva bitka za ličko prijestolje (u kojoj ministri naravno ne učestvuju), kakva se ne pamti otkako je Marko Mesić poveo bitku za oslobađanje Like i Krbave od Turaka. Naime, tko zasjedne na taj tron ima mogućnost neograničenog uživanja u svemu što Lika pruža, počevši od već sto puta spomenutih polica do svježeg i čistog ličkog zraka od kojeg nema boljeg za krvnu sliku.