Achtung Baby

Autor: Miroslav Šantek Cobra

7. ožujka počinje jedan od najpoznatijih salona automobila – onaj u Ženevi i to već po 89.put.Traje do 17. ožujka, ulaznica košta 16 švicarskih franaka, a za tu lovu po procjenama organizatora bit ćete jedan od čak 660 tisuća posjetitelja i moći ćete vidjeti više od 900 modela automobila od 180 izlagača. Sve te najnovije modele auto industrije prepune najmodernije tehnologije našeg doba, nudio je putem etera radio voditelj dok sam se danas u svom Peugeotu koji će uskoro postati punoljetan vozio kroz Veliku Goricu, a onda sam na jednom parkiralištu primjetio njega – automobil koji sasvim sigurno neće biti izložen među šminkom auto salona u Švicarskoj, ali njemu to i ne treba. Da sjednete u njega i uključite se u promet na bilo kojoj cesti sasvim sigurno ćete biti primjećeni. I bit ćete fora.

1957. pod teškom željeznom zavjesom komunizma, u saksonskom gradu Zwickauu u DDR-u (njem. Deutsche Demokratische Republik ili Istočna Njemačka) sa proizvodnih traka izlazi automobil koji je trebao biti konkurent Volkswagenovoj Bubi i britanskom Miniju. Nazvan je Trabant – na njemačkom suputnik.Trabant je automobil napravljen od recikliranog materijala od duroplasta, naprednog plastičnog materijala izrađenog od recikliranog otpada tekstilne industrije, a zbog toga su ga nazivali kartonskim ili plastičnim automobilom. Bar karoserija nije imala problema s hrđom. Imao je dvotakni motor i ogromnu potrošnju goriva i ulja(trošio je čak sedam litara ulja na 100 kilometara, a njegova maksimalna brzina bila je 90 kilometara na sat) – sve u svemu, vrlo zanimljiv primjerak automobila.

I danas, u ožujku 2019. još uvijek se može vidjeti poneki primjerak na cesti. Što se mene osobno tiče, veće zadovoljstvo mi je vidjeti ovog Trabanta na parkiralištu u Velikoj Gorici nego gledati blještavilo ženevske šminke.

Cijeli prizor me asocirao na jedan album koji sam preslušao milijun puta. Achtung Baby – grupe U2. Album koji ih je udaljio od njihovog dotadašnjeg diskografskog stvaralaštva, album koji je poprilično dočekan na nož, album koji je doista muzički bio potpuno različit od dotadašnjeg prepoznatljivog zvuka ovih Iraca, album kojeg je na omotu krasio ovaj legendarni automobil. Trabant.

 

Unutrašnjost covera albuma Achtung Baby grupe U2 iz 1991. s Trabantom.