Obiš’o sam pola grada, tražim taj bicikl Pony…

Autor:Miroslav Šantek Cobra

Pony je bio rastavljivi bicikl ljubljanske tvrtke Rog koja još od davne 1949. proizvodi bicikle koje su skoro svi rođeni šezdesetih, sedamdesetih ili osamdesetih godina prošlog stoljeća vozili po gradovima i selima. Imao je upečatljiv izgled, bio je dosta lagan, na njemu se nalazio dinamo, svjetlo, zvonce i torbica sa setom alata za brzi popravak. Mnogi su ga i ukrašavali raznim ljepljivim trakicama i natpisima – Pony je bio simbol i nezaobilazna uspomena na mnoga djetinjstva i mladost. Pravi mali gradski bicikl bez brzina, onako, za provesti se lagano po gradu ili skočiti s njim do dućana. A onda su došla potpuno druga vremena i drugi dizajni bicikla. Pony je polako istisnut i zaboravljen, a prije nekoliko godina je ponovno počela proizvodnja ovog bicikla, ali modernijeg izgleda i s kineskim dijelovima, ali to je neka potpuno druga priča.

Jedan Pony, uredno zaključan sajlom ispred dućana smo primjetili i snimili. Stari, crveni izlizani, dobri Pony. Usred grada izgleda kao oldtimer na cesti prepunoj novih automobila.Vjerojatno još puno ljudi posjeduje Pony bicikl, ali ga je svakako lijepo sresti, vidjeti i snimiti jer jednostavno svojim izgledom upada u oči.

I Vladimir Savčić – Čobi, pjevač nekad vrlo popularne sarajevske grupe Pro arte je još 1978. pjevao o nekom Pony biciklu kojeg traži po cijelom gradu. I to sve zbog izvjesne Milijane koja ga goni. Što bi Čobi da nađe Milijanu napravio ne zna se, ali zna da se Milijana  voza svakog dana. I da zvoni taj Pony čin, čin, čin….