Šanse da se dogodi ovakva prometna nesreća su bile minimalne – ali dogodila se

Priča koja se aktualizirala zadnjih dana oko moguće izgradnje odlagališta za nuklearni otpad u Čerkezovcu u blizini Dvora uzburkala je javnost i “zažarila” društvene mreže. Ljudi s područja Siska, Petrinje, Gline, Dvora… su u velikoj mjeri svojim komentarima reagirali na političare koji su se našli u srži te priče, većina građana je izrazila nezadovoljstvo i ne žele otpad na toj lokaciji, a mnogi su se i zapitali kojim putem bi se dovozio taj radioktivni otpad do odlagališta i kolika je sigurnost tog transporta. Mnogi su i aludirali na ceste koje vode prema tom mjestu i upozoravali da su u jako lošem stanju.

U ovom trenutku cijela ta priča se još nije fizički ostvarila, ali zabrinutost građana nas je podsjetila na jedan nemili eko incident koji se dogodio u tom kraju između Kupe i Une 6. veljače 2004. godine.

Cisterna se prevrnula i istresla svoj teret točno u slivnik. Mogućnost da se ovakve stvari “potrefe” su minimalne.

Naime, teoretske mogućnosti da se dogodi ovakva prometna nesreća su minimalne, ali se ovo stvarno dogodilo. Tog jutra je u oštrom zavoju na izlasku iz sela Župić pored Petrinje i na ulazu u selo Gora u smjeru Gline, vozač cisterne krapinskih registracija izgubio kontrolu nad vozilom koje je prevozilo 23 tone tekućeg zagrijanog bitumena iz sisačke INA rafinerije u asfaltnu bazu Zemunik kraj Zadra koje se prevrnulo i od udarca je puknula cisterna iz koje je iscurio teret.

Nevjerojatan slučaj. Izgleda kao namještena filmska scena. Ali nažalost nije.

A onda dolazi najzanimljivija stvar. Cisterna se prevrnula točno iznad jarka u kojem je slivnik koji prolazi ispod prometnice i spušta se niz brdo. Bitumen je curio kao da otvorite bocu i lijevate u  čašu. Tako se poklopilo. Od nebrojenih kilometara ceste, milijuna metara puta, to se dogodilo baš na tom metru gdje je rupa sa strane. Crna masa je odmah kanalom krenula 150 metara niz padinu, zaustavljena je naporima Javne vatrogaasne postaje Petrinja, a odmah je zabrinula lokalno stanovništvo koje je došlo pomoći zaustaviti ovak eko incident jer je kanal vodio pravo prema čuvenom izvoru vode Bijele stijene. Uspjeli su zaustaviti bitumen koji se skrutnuo i zaustavio na postavljenoj zemljanoj barijeri.

Zabrinuti mještani Župića došli su vidjeti i pomoći zaustaviti ovu eko katastrofu u njihovom selu.

Ali da je bio neki drugi tekući sadržaj sve bi otišlo do izvora i obližnje rječice Utine koja utiče u Kupu iz koje se proizvodi pitka voda za građane Siska. Sanaciju bitumena je obavila jedna tvrtka iz Budaševa, a šteta je procijenjena na 100 tisuća eura.