Međunarodna proslava suvremene skulpture START’19 održana i u Hrvatskoj

Autor: Aleksandar Olujić / foto: Zdravko Turkulin

U nedjelju, 27. siječnja 2019., su tisuće ljubitelja skulpture širom svijeta doživjeli jedan malo drugačiji uvid u svijet trodimenzionalne umjetnosti. Međunarodna zajednica ljubitelja skulpture i trodimenzionalne umjetnosti je istovremeno u 75 gradova iz 21 zemlje održavanjem manifestacije START’19 slavila modernu skulpturu, a među njima je već treću godinu i Hrvatska. Kod nas je ova priredba održana u Muzeju suvremenih umjetnosti u Zagrebu.

Manifestacija, koju organizira europska mreža Sculpture Network, je zahvaljujući brojnim umjetnicima, kuratorima, arhitektima i drugim stručnjacima što su sudjelovali u njoj, brojnim posjetiteljima prezentirala individualan i raznovrstan program organiziran oko ovogodišnje središnje teme: odnosa trodimenzionalne umjetnosti i društva.

MSU je priredio bogat program koji je uključivao propitivanje važnosti dodira u cjelovitom razvoju ličnosti, ulogu taktilne percepcije u stvaranju i doživljaju umjetničkih djela kao i važnosti kiparstva u društvu. Posjetitelji su uz stručno vodstvo imali priliku ne samo vidjeti nego i dodirnuti izložene radove te sudjelovati u četiri radionice, posjetiti Atelijer Ivana Kožarića, izložbu katalonskog umjetnika Pep Vidala, multisenzornu izložbu Josef i Anni Albers, te pogledati projekcije filmova o hrvatskim kiparima Vojinu Bakiću, Zlatku Boureku, Dušanu Đamonji, Ivanu Kožariću, a priređen je i showroom kataloga i portfolija koji je omogućio upoznavanje s radovima prisutnih umjetnika i predstavnika institucija te razgovor s njima.