ŠESTI STAR FILM FEST (29.8. – 31.8.2019.)

Star Film Fest je filmski festival koji pruža svojim posjetiteljima neponovljivo iskustvo gledanja filmova pod zvijezdama u jedinstvenom ambijentu i atmosferi koju pruža sisačka utvrda Stari grad i sam grad Sisak. Festival okuplja mlade filmaše i filmoljupce iz čitave Hrvatske i svijeta, te daje mladim, talentiranim umjetnicima šansu da svoje filmove pokažu javnosti.

Osim projekcija filmova, festival svojim posjetiteljima i sudionicima pruža cijelu lepezu
popratnih aktivnosti poput filmskih i fotografskih radionica, izložbi fotografija i umjetničkih instalacija, predavanja i koncerata. Star Film Fest mnogim mladim autorima poslužio je kao odskočna daska u njihovom daljnjem radu, te ćemo tu ulogu ispunjavati i dalje


Šesti Star Film Fest održat će se od 29. do 31. kolovoza 2019. godine na dvije predivne gradske lokacije – u Starom gradu i Kazalištu 21. Festival će i 2019. godine upotpuniti popratni sadržaji. Osim standardnih filmskih i fotografskih radionica, održat će se natječaj za fotografije i umjetničku instalaciju, a za vrijeme festivala posjetitelji će moći posjetiti fotografske i umjetničke izložbe u galerijama grada Siska. Filmske kategorije koje će biti zastupljene na Star Film Festu su dokumentarni, eksperimentalni, igrani, industrijski i animirani film. Namjera je osvijestiti posjetitelje, podsjetiti ih da ipak postoji neki bolji svijet od ovog u kojem živimo, a autore filma nagraditi radi natprosječne doze altruizma i empatije koju posjeduju.
Na festivalu su zastupljene nagrade u Međunarodnoj konkurenciji (5 nagrada; najbolji igrani, animirani, eksperimentalni, dokumentarni i industrijski film) i Nagrada publike (1 film)
Glazba, neizostavni dio filmova, također će dobiti svoje mjesto pod festivalskim zvijezdama. Tijekom trajanja Festivala, uživat ćemo uz glazbu mladih umjetnika čija će imena ostati iznenađenje do početka kolovoza 2019.
• Cilj Cilj šestog po redu Star Film Festa je promicanje filmske kulture i umjetnosti u
gradu Sisku i Sisačko–moslavačkoj županiji.
• Misija Misija šestog po redu Star Film Festa je biti prva stepenica ambicioznim,
mladim, talentiranim filmašima u odskoku u filmski svijet.
• Vizija Vizija šestog po redu Star Film Festa je propaganda filmske kulture i
umjetnosti, spajanje mladih filmaša i filmofila iz Hrvatske i svijeta te razmjena
iskustava.

Od 10. rujna 2018. do 31. srpnja 2019. radi se na promociji Star Film Festa, poput odlazaka na filmske festivale u Hrvatskoj i regiji – Four River Film Festival, Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, Dubrovnik Film Festival, Motovun Film Festival, te druga događanja u suradnji sa partnerskim institucijama. Na tim festivalima promoviramo Star Film Fest, prikazujemo pobjedničke filmove, razmjenjujemo kontakte i iskustva sa drugim svjetskim organizatorima.
Od početka veljače pa do 30. lipnja bit će otvoren natječaj za filmove natjecateljskog dijela programa.
Od 1. ožujka do 1. lipnja bit će otvoren natječaj na kojem će umjetnici moći prijaviti svoju umjetničku instalaciju. Na natječaj se mogu prijaviti svi kreativci, a ne samo akademski obrazovani umjetnici. Autoru najbolje umjetničke instalacije bit će uručena vrijedna nagrada, a umjetnička će instalacija ostati u trajnom vlasništvu grada Siska.
Od 1. svibnja do 1. srpnja bit će održana predavanja o filmskoj pismenosti. Predavanja su zamišljena jednom tjedno, gdje će se polaznici upoznati sa filmom na jedan drugi način. Kao rezultat radionice bit će održan kviz gdje će pobjednik dobiti nagradu u obliku posjete jednom filmskom festivalu u regiji.
Od 1. lipnja do 1. kolovoza bit će otvoren foto natječaj na kojem će se fotografi moći prijaviti svoje umjetničke fotografije. Na natječaj se, osim profesionalnih, mogu prijaviti i amaterski fotografi. Autoru najbolje umjetničke fotografije bit će uručena nagrada, a fotografije sa natječaja izabrane od strane stručnog žirija bit će izložene na izložbi za vrijeme trajanja festivala
Od 2. do 23. kolovoza 2019. godine prikazujemo filmove sa prethodnog festivala u centru grada Siska kao ljetno kino pod nazivom “Star Gardens” i uvertira za nadolazeći festival. Isto tako nakon projekcija organiziramo kviz filmske tematike na kojem sudionici mogu testirati svoje filmsko znanje.
Od 29. do 31. kolovoza 2019. godine održat će se Star Film Fest koji će započeti svečanim otvorenjem u sisačkoj utvrdi Stari grad Sisak. Za vrijeme otvorenja posjetitelji će u Starom gradu moći razgledati umjetničku izložbu postavljenu u suradnji sa Gradskom galerijom Striegl i poslušati filmsku glazbu u izvedbi violinistice Martine Sabljak u pratnji Darka Ružca na klasičnoj gitari. Poslije svečanog otvaranja festivala, održat će se projekcija natjecateljskih filmova nakon koje slijedi glazbeni nastup.
Drugi dan festivala program započinje jutarnjim radionicama kod Kazališta 21 na kojoj će posjetitelji moći pokušati u novoj vještini i naučiti nešto novo o filmu i glumi. U poslijepodnevnim satima posjetitelje očekuju projekcije natjecateljskih filmova nakon kojih će se održati projekcija komercijalnog filma na otvorenom pod zvjezdanim nebom. Program završava glazbenim nastupom na otvorenom.


Treći dan festivala program će započeti stručnim predavanjima i radionicama, a nastavit se završnim projekcijama natjecateljskog dijela programa i projekcijom komercijalnog filma na otvorenom. Nakon projekcija slijedi svečano zatvaranje festivala na kojem će biti proglašeni pobjednički filmovi festivala, te će autorima istih biti uručena nagrada.
Treći dan festivala program će započeti stručnim predavanjima i radionicama, a nastavit se završnim projekcijama natjecateljskog dijela programa i projekcijom komercijalnog filma na otvorenom. Nakon projekcija slijedi svečano zatvaranje festivala na kojem će biti proglašeni pobjednički filmovi festivala, te će autorima istih biti uručena nagrada.
Za vrijeme festivala posjetitelji će moći posjetiti fotografske i umjetničke izložbe u galerijama grada Siska. Glazba, neizostavni dio filmova, također će dobiti svoje mjesto pod festivalskim zvijezdama. Tijekom trajanja Festivala, nakon projekcija filmova, uživat ćemo uz glazbu mladih umjetnika čija će imena ostati iznenađenje do početka kolovoza 2019.