SVEČANA KOLAUDACIJA ORGULJA

Ljerka Očić za novim orguljama
 Ljerka Očić za novim orguljama

U Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa – Muzičke akademije, održana je svečana kolaudacijia orgulja, čime je obilježen završetak radova projekta rekonstrukcije, izgradnje i opremanja zgrade Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

-Slavimo jer smo konačno okončali sve radove ba izgradnji i opremanju Muzičke akdemije –rekla nam je Ljerka Očić, profesorica orgulja i prodekanica za međunarodnu suradnju- Nije moglo bolje nego s ovim raskošnim instrumentom jedne od ponajboljih svjetskih graditeljskih trvti orgulja, tvrtke Rieger.

Muzička je akademija na taj način nakon gotovo cijelog stoljeća napokon dobila svoje velike orgulje. Orgulje su zaista nešto više od samog instrumenta jer odaju duboku ukorijenjenost u glazbenoj povijesti.

Zagreb a i Hrvatska je na taj način dobila jedan sjajan instrumetnt –kaže Ljerka Očić- ja uživam u njima od kad su postavljene. Pratia sam cijeli taj proces u suradnji s majstorima tako da smo zajednički i osmislili dispoziciju a orgulje su ustrojene po našim željama i sjajno odgovara akustičkom prostoru dvorane.

Do sada je samo koncertna dvorana Lisinski imala orgulje a sad im se pridružila i i dvorana Blagoje Bersa, što predstavlja veliku vrijednost za glazbeni život metropole.

Na kolaudaciji se okupio velik broj ljubitelja zglazbe a na koncertu su nastupili orguljaši i profesori Muzičke akademije Ljerka Očić, Mario Penzar, Ante Knešaurek i Pavao Mašić.

ŽELJKO KRZNARIĆ