Japanci i uvaženi saborski zastupnici na odmoru

Autor: Miroslav Šantek Cobra
Foto:Zdravko Turkulin
Božić je. Neugodni, hladni vjetar puše i zavlači se pod kapute prolaznika zagrebačkim Gornjim gradom. Vrijeme je druženja u krugu obitelji, neradni je dan za veliku većinu Hrvata u čiju zemlju i njen glavni grad već duže vrijeme dolaze turisti u velikom broju, a čini se da se Zagreb izrazito jako sviđa posjetiteljim iz dalekih istočnih zemalja. Kinezi, Korejci, Japanci – svi oni u svijet preko svojih digitalnih snimalica šalju slike belog Zagreb grada koji je uvijek vječan i mlad.
Već desetljećima svi prepričavamo i iznova slušamo priče kako su Japanci izrazito radišan, precizan i častan narod. Kažu da samo rade i rade. Da malo koriste godišnje odmore, da ne kasne na posao, da kad nešto pođe po zlu na radnom mjestu njihovom krivicom ne znaju kako da podnesu tu sramotu – recimo, ako zakasni vlak dvije minute od predviđenog dolaska, to može biti prava katastrofa za vlakovođu i cijelu ekipu.
Priča o ovim ljudima ima jako puno i sve su slične, a danas, na zagrebački Božić, skupina Japanaca se izrazito dobro zabavlja u Zagrebu. Ne smeta im prohladno vrijeme, na glave su stavili crvene kapice Djeda Mraza i briju šireći pozitivnu energiju metropolom.Ovi očito ne rade.


Ali ima jako puno ljudi koji i na Božić rade. Jedan od nih je zaželio Sretan Božić našem fotografu Zlatku Turkulinu kad je prošao pored njega. Doista lijepa gesta policajca koji vam iz čista mira i onako iz srca zaželi sve dobro. On je jedan od onih koji danas rade. Stoji na hladnom vjetru ispred ulaza u zgradu Vlade RH. Jest da uvaženih političara danas nema, ali to tako treba i biti. Oni su se nevjerojatno naradili ove godine, sve da bi Hrvatskoj i Hrvatima bilo bolje i kažu da će raditi još više i više. Naravno, vide se i rezultati njihovog rada na svakom ćošku.Tako su si priuštili mjesec dana asluženog odmora i naši uvaženi saborski zastupnici. Da se odmore i skupe snagu. Treba izdržati tako naporan rad u takvim uvjetima, pogotovo za tu siću od plaće . Vjerojatno i japanski zastupnici rade istu stvar.